ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reabilitarea mai multor drumuri naționale va fi finalizată până la sfârșitul anului curent

16:00 | 28.03.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Lucrările de reabilitare a mai multor drumuri naționale finanțate din surse externe vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. Subiectul a fost discutat astăzi de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici cu antreprenorii responsabili de modernizarea traseelor, informează MOLDPRES

Chiril Gaburici a menționat că autoritățile nu vor mai tolera abateri în procesul de reabilitare a drumurilor, iar fiecare întârziere în construcția acestora va fi taxată. „Drumurile construite trebuie să fie de calitate, iar lucrările - executate la timp. De asemenea, pe viitor trebuie să fie întreprinse măsuri mai riguroase pentru a nu permite întârzieri și să fie monitorizate etapele de execuție a lucrărilor, iar companiile să-și îndeplinească obligațiunile contractuale. Nu mai vrem contracte reziliate, vrem lucrări finalizate cu succes și drumuri bune în toată țara”, a punctat ministrul.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Anatol Usatîi a spus că drumul R33 Chișinău-Lăpușna și drumul R16 Bălți-Fălești-Sculeni urmează a fi date în exploatare în luna noiembrie 2019.

Totodată, companiile care se ocupă de reabilitarea drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni au un nou termen pentru a-l da în exploatare – sfârșitul anului 2019, deși inițial lucrările urmau a fi finalizate până în luna iulie 2016. Pentru reabilitarea drumului cu o lungime de 83,82 km Banca Europeană de Investiții a alocat 65,26 milioane euro.

„Conform planurilor prezentate de către contractori se așteaptă finalizarea tronsoanelor de drum cu o lungime totală de 175 km și o valoare de aproximativ 135 mln euro. Mai mult, în anul 2018, precum și la începutul anului curent au fost semnate contracte pentru reabilitarea drumurilor pe direcția Chișinău-Giurgiulești, porțiunea de drum M3 Porumbrei-Cimișlia, care este o construcție nouă de 19 km. A fost semnat și contractul pentru drumul M3 ocolirea Comrat, de 18 km. Un alt tronson important care va fi reabilitat este  M3 Chișinău- Giurgiulești, cu o lungime de 85,59 km. Pentru aceste contracte termenul de execuție a lucrărilor este de 36 luni”, a menționat Anatol Usatîi.

În anii 2017 și 2018 au fost reziliate în total șapte contracte de reabilitare a drumurilor naționale din surse externe.

Rețeaua de drumuri publice din Republica Moldova include peste 9300 km, iar drumurile locale de interes comunal ating o lungime de 30 mii km.

img19002475

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!