ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Marian Stârcea își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare

08:48 | 07.04.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Cunoscutul compozitor Marian Stârcea, Artist al Poporului, director artistic al Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, a împlinit astăzi 60 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Marian Stârcea a menționat că, de obicei, își sărbătorește ziua de naștere în sânul familiei, alături de cei dragi. ”Mă bucur că în acest an am reușit să scriu un poem vocal-simfonic, mai multe cântece de dragoste, lucrări corale și muzică de teatru”, a mai spus compozitorul.

S-a născut în 1959 la Chișinău, în familia compozitorului Alexei Stârcea. A absolvit Școala de muzică „Eugen Coca” la specialitatea pian. În perioada anilor 1977-1982, și-a făcut studiile la Institutul de Stat al Artelor (pian), iar în anul 1988 a absolvit Conservatorul de Stat „G. Musicescu” (compoziție). Urmează studii post-universitare la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova la specialitatea compoziție. Ulterior, (1992-1993), urmează cursuri în domeniul muzicii moderne la Academia de Muzică şi Dans „Rubin” din Ierusalim, Israel.

Marian Stârcea este conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (catedra Teoria muzicii şi compoziție), director muzical la Teatrul „Eugene Ionesco” din Chişinău, membru al Consiliului de Conducere la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, președinte al Comisiei Municipale pentru decernarea premiilor pentru Tineret în domeniul Artei şi Literaturii. În prezent, activează în calitate de director artistic la Filarmonica Naţională „S. Lunchevici”.

Compozitorul este autorul unui număr impunător de creaţii simfonice, vocal-simfonice şi camerale. De asemenea, a scris muzică la 30 spectacole, montate în teatre din R. Moldova, România și Japonia. Marian Stârcea a realizat numeroase imprimări audio şi 10 CD-uri cu muzică uşoară, colaborând cu interpreți cunoscuți din Moldova şi România.

Marian Stârcea este laureat al Premiului Republican pentru Tineret în domeniul Muzicii, laureat al concursurilor naţionale şi unionale. În 1995, a obținut Premiul UNESCO în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor pentru ciclul de cântece pentru copii, în 1999 - Premiul Uniunii Teatrale din Moldova pentru cea mai bună muzică pentru spectacol („Visul unei nopţi de vară”, Teatrul „Eugene Ionesco”). În 2000 a fost deținătorul Bursei de excelență a Fundaţiei „Soros” în domeniul muzicii, iar în 2002 a fost desemnat „Compozitorul anului”. În 2003 a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună orchestraţie la Festivalul Internaţional „Golden Star” din Bucureşti, România, iar în 2003 și 2004 - cu Premiul pentru cea mai bună piesă la Festivalul Internaţional „The Million Miracles” din Bulgaria și în 2018 – cu Premiul „Gavriil Musicescu” în domeniul muzicii al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pentru merite deosebite și aport considerabil la promovarea și dezvoltarea domeniului muzical național.

Muzica compozitorului a fost interpretată în România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Suedia, Franţa, Mongolia, Turcia, Israel, Japonia, Malta. În anul 1999, compozitorului Marian Stârcea i-a fost conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, iar în 2010 - cel de ”Artist al Poporului”.

img19002758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!