ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Canicula se va menţine şi săptămâna următoare

10:53 | 10.08.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 10 aug. /MOLDPRES/. Temperaturile toride vor caracteriza şi săptămâna următoare, pentru că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul Galben de caniculă până pe 14 august, transmite MOLDPRES.

Arşiţa nu cedează, iar prognozele meteorologilor anunţă pentru următoarele zile cele mai fierbinţi valori termice în actuala vară. Astfel, conform SHS, în intervalul 11-14 august, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-36 grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, temperaturile toride ar putea scădea din intensitate abia la finele săptămânii următoare, pe 16 august, când mercurul termometrelor va coborî sub 30 de grade Celsius.

De asemenea, conform SHS, până la 15 august este în vigoare şi Codul Galben de secetă hidrologică. Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. „Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, se arată într-un comunicat al instituției.

În contextul arşiţei şi secetei stabilite în ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a atenţionat populaţia asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor, iar în caz de incendieri, fie şi neînsemnate, să apeleze la 112. Totodată, în cazul în care în păduri sau teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii Agenţiei "Moldsilva" roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

„Căldura devine chinuitoare mai ales pentru cei care au probleme de sănătate. Se pot agrava unele probleme ale inimii şi ale circulaţiei sângelui, ale sistemului nervos. Hemoragiile şi creşterile tensiunii arteriale pot fi favorizate de zilele caniculare, dacă nu se iau măsuri de protecţie. Uneori, dimpotrivă, tensiunea arterială poate scădea foarte mult, astfel încât ea trebuie măsurată, mai ales la hipertensivi, şi tratamentul trebuie adaptat la valorile găsite. Pot avea probleme şi persoanele cu exces ponderal. O altă categorie de boli care se pot agrava sunt cele autoimune, inflamatorii, ce pot afecta pielea şi articulaţiile, şi care pot fi însoţite de fotosensibilitate. 

În aceste şi alte cazuri trebuie să se ştie că pe lângă medicamentele obişnuite prescrise de medic, pe caniculă nu se vor neglija şi nişte reguli standard – hidratarea suficientă şi consumarea alimentelor cât mai hidratante, în special a fructelor şi legumelor zemoase, ceaiurilor şi sucurilor naturale, evitarea mâncărurilor grase, grele şi condimentate, băuturilor alcoolice şi, bineînţeles, a expunerii la soare”, au explicat pentru MOLDPRES surse de la o clinică din ţară.

img19006247

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!