ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 600 secții de vot din țară au fost supuse unui audit special

12:19 | 14.08.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. Un număr de 612 clădiri publice, în care tradițional sunt amenajate secţii de vot, au fost supuse în ultimele luni unui audit special pentru a fi verificat gradul de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi. Anunţul a fost făcut miercuri, 14 august, în cadrul unei conferințe de presă de către președintele Comisiei Electorale Centrale /CEC/, Dorin Cimil, comunică MOLDPRES.

Auditul a fost realizat în luna mai de alianţa „INFONET”, cu suportul mai multor organizații non-guvernamentale, a CEC-ului şi a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Preşedintele CEC a menţionat că, prin acest audit, comisia își propune să crească gradul de sensibilizare asupra importanței accesului în clădirile publice, mai ales în secțiile de votare. „La fiecare scrutin, urna mobilă este asigurată pentru toate persoanele care o solicită. În ultimii ani, mai multe persoane cu dizabilități aleg să voteze acasă, din cauza lipsei condițiilor în secțiile de votare. Accesul în clădire este problematic nu doar pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru alte categorii pe persoane. Azi dăm start și campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” şi timp de o lună vom realiza o campanie de sensibilizare a opiniei publice, pentru că accesul egal în secțiile de votare trebuie garantat pentru toți”, a spus Dorin Cimil.

El a adăugat că numărul persoanelor cu dizabilități care au dreptul la vot în Republica Moldova este de circa 170 mii.

Potrivit datelor prezentate după audit, din cele 612 secții de votare, doar 1% (6 secții de vot) sunt accesibile pentru persoanele cu diverse dizabilităţi, parțial accesibile sunt 174 sau 28% și 432 secții de vot sunt inaccesibile.

img19006340

img19006340

img19006340

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!