ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recolta de struguri va fi mai mică decât în anul 2018, conform specialiştilor

09:58 | 16.08.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. În acest an, recoltarea strugurilor pentru vin va începe în a doua jumătate a lunii august, mai devreme decât anul trecut, iar specialiștii prognozează o producție globală de struguri mai mică decât în anul 2018. Informațiile au fost prezentate în cadrul Consiliului pe filiera de produse ”Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate”, desfășurat în această săptămână la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite MOLDPRES.

În cadrul ședinței s-a discutat situația privind exportul produselor vitivinicole și stocurile de vinuri, starea plantațiilor viticole şi estimările producției globale de struguri în anul curent, iar în urma discuţiilor au fost propuse soluții pentru organizarea achiziționării strugurilor de soiuri pentru vin din recolta anului 2019.

Membrii Consiliului au punctat principalele probleme cu care se confruntă în prezent. Printre acestea, au fost subliniate stocul mare de vinuri (circa 15 milioane dal de vin), descreșterea volumelor la export și riscul acutizării situației în campania de procesare a strugurilor 2019. De asemenea, Consiliul a constatat că din cauza calamităților au fost afectate circa 2000 ha de plantații de viță-de-vie, în unele zone plantațiile fiind distruse complet.

Din această cauză, în acest an,  se estimează o scădere a recoltei globale pe țară, cu circa 30 mii de tone față de anul trecut, fiind prognozată o producție globală de struguri de circa 700 mii de tone, inclusiv struguri de masă (circa 140 mii de tone).                                                                                                  

Totodată, conform datelor oferite de direcțiile raionale agricole, cantitatea de struguri destinată pentru procesare se estimează la circa 330 mii de tone, inclusiv materie primă proprie a unităților vinicole – cca 100 mii tone. Din cauza stocurilor semnificative în depozite, întreprinderile vinicole intenționează să achiziționeze o cantitate mai mică de struguri, iar circa 70 mii de tone, conform estimărilor, rămân fără procesator.

În acest context, Consiliul propune producătorilor de struguri să direcționeze marfa la fabricarea altor produse ce au la bază strugurii: suc concentrat, suc proaspăt, exportul strugurilor pentru vin sau se va propune distilarea vinurilor.

În ceea ce ţine de prețurile de achiziție a strugurilor, Consiliul va recomanda unităților vinicole ca la negocierea cu producătorii să țină cont de prețurile de referință şi a costurilor concrete de achiziționare a materiei prime vinicole din recolta anului 2019.

Despre deciziile Consiliului, producătorii de struguri şi unităţile vinicole urmează să fie informați de către reprezentanții Oficiului Naţional al Viei şi Vinului şi Institutului Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare.

img19006431

img19006431

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!