ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe formaţiuni politice şi instituţii mass-media au semnat un cod de conduită privind reflectarea alegerilor din 20 octombrie

13:30 | 22.08.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 22 aug. /MOLDPRES/. Cinci partide politice şi trei instituţii mass-media au semnat joi, 22 august, Codul de conduită privind desfășurarea şi reflectarea campaniei electorale la alegerile locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost semnat la sediul Comisiei Electorale Centrale şi este o convenție încheiată între partide, organizații social-politice, blocuri electorale, precum și instituţiile mass-media privind modul de desfășurare şi de reflectare a campaniei electorale care exclude lezarea demnității şi imaginii concurenților electorali.

Codul de conduită are drept obiectiv să asigure: desfășurarea unei campanii electorale corecte, în condiţii de concurenţă egală; informarea obiectivă a alegătorilor asupra proceselor electorale;  libera participare politică în campania electorală; respectarea demnităţii participanților în campania electorală; crearea unui climat de încredere şi respect reciproc între semnatari în campania electorală.

Fiecare semnatar a Codului în campania electorală se va baza pe următoarele principii: respectarea normelor legislaţiei electorale şi prevederilor prezentului Cod; informarea în mod corect şi obiectiv a alegătorilor despre semnatari şi platformele lor politice; respectarea dreptului alegătorilor de a participa la vot în baza propriilor convingeri şi a informaţiei obţinute; respectarea principiului egalității de șanse, inclusiv sub aspectul dimensiunii de gen și al respectării egalității pentru persoanele cu dizabilități; evitarea intimidărilor şi obstrucţiei actului de exprimare liberă a votului; evitarea coruperii prin orice metode şi sub orice formă a alegătorilor.

La alegerile locale din 20 octombrie 2019 vor fi aleși 898 de primari și 11580 de consilieri locali, dintre care 1108 de raionali/municipali și 10472 sătești şi orășenești. În aceeaşi zi, locuitorii din circumscripţiile nr. 17, 33, 48 și 50 vor fi aşteptaţi la urne pentru a alege deputaţii în parlament.

img19006618

img19006618

img19006618

img19006618

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!