ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vinurile din R. Moldova au obținut 56 de medalii la un concurs internațional desfășurat în Coreea de Sud

11:25 | 29.08.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 29 aug. /MOLDPRES/. Vinurile din R. Moldova au înregistrat un nou record de medalii la cel mai mare concurs de vinuri din Asia - Asia Wine Trophy 2019, desfășurat în perioada 18-21 august, la Daejeon, Coreea de Sud. Astfel, vinul „Traminer Late Harvest” al vinăriei Fautor din regiunea Valul lui Traian a fost distins cu Marea Medalie de Aur. Medalii de aur au mai primit alte 34 de vinuri. Totodată, 21 de vinuri au fost apreciate cu medalii de argint, transmite MOLDPRES.

Concursul Asia Wine Trophy se desfășoară sub patronajul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), fiind înscrise peste 4000 de probe din întreaga lume. Calitatea vinurilor a fost apreciată de experți din 26 de țări, inclusiv 6 degustători din Republica Moldova. 

„Suntem încântați să promovăm cel mai competitiv produs din țara noastră - Vinul Moldovei – la acest concurs și să atestăm un nou record de medalii. Vedem o deschidere a pieței asiatice pentru vinurile moldovenești și ne bucurăm să oferim susținere în promovarea țintită și strategică pe piețe de valoare înaltă”, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin.

Concursul a continuat cu o expoziție specializată „Daejeon Wine Festival” la care au participat 18 producători din Republica Moldova, reuniți la cel mai impresionant stand al expoziției sub umbrela brandului național vinicol „Wine of Moldova”. Expoziția se află la cea de-a 7-a ediție și oferă o platformă pentru noi contacte de afaceri și de expansiune a culturii vinului printre consumatori. 

Ambasadorul Republicii Moldova în Coreea de Sud cu reședința la Tokyo, Vasile Bumacov, a declarat că rezultatele remarcabile ale vinurilor Moldovei se datorează participării active și responsabile a producătorilor din țara noastră la asemenea evenimente de anvergură în Asia.

Industria vitivinicolă reprezintă 5% din totalul exporturilor, jucând un rol important în economia Moldovei și servind drept sursă de venit pentru mai mult de 200 de mii de oameni. În ultimii ani, Moldova a început să-și orienteze exporturile către piețele de calitate din UE și Asia, câștigând peste 1000 de medalii la concursuri internaționale.

În anul vitivinicol 2018-2019, Republica Moldova a exportat 14,1 mln dal vin, cu 1,8 la sută mai puțin decât în anul precedent. Valoarea acestuia a depășit cifra de 2,3 mlrd de lei. În total, anul trecut au fost prelucrați 356 mii tone de struguri și produse 19 mln dal de vin.

img19006773

img19006773

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!