ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE este dispusă să sporească sprijinul financiar în susținerea reformelor din R. Moldova

16:38 | 30.09.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană este pregătită să sporească sprijinul financiar pentru susținerea agendei de reforme a Guvernului de la Chișinău, însă este important ca țara noastră să-și onoreze angajamentele asumate. Declarația a fost făcută luni, 30 septembrie, la Bruxelles de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de Prim-ministrul Maia Sandu, după cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, informează MOLDPRES.

„Prezența dvs. aici este un semn al importanței pe care o acordați parteneriatului nostru și vă asigur că UE alocă aceeași importanță relațiilor sale cu Moldova. Am discutat astăzi despre reformele importante care au demarat la Chișinău pentru a consolida democrația și statul de drept. Ați pornit această cale cu multă hotărâre. Este o cale esențială și pentru parteneriatul nostru, astfel încât să avem cu toții cât mai mult de câștigat de pe urma Acordului de Asociere”, a declarat Federica Mogherini.

Oficialul european a adăugat că este important ca Republica Moldova să obțină rezultate și să respecte angajamentele pe care și le-a asumat. „Astăzi am convenit să actualizăm agenda de asociere și să stabilim noi priorități pe baza cărora să evolueze Acordul de Asociere în următorii ani. Sprijinul nostru va rămâne condiționat de progresul reformelor. Am reluat plățile pentru sprijinul bugetar în luna iunie. Suntem gata să ne creștem sprijinul financiar și sprijinul pe partea de consultare pentru a sprijini agenda de reforme ambițioase a guvernului. Sperăm să putem elibera prima tranșă de asistență macrofinanciară curând. Cred că toate acestea sunt un semnal clar al aprecierii pe care o avem față de reformele pe care le-ați făcut deja și a așteptărilor noastre privind viitorii pași”, a punctat Federica Mogherini.

În ceea ce privește alegerile locale din 20 octombrie, Mogherini a afirmat că acestea „vor fi un test important pentru procesul electoral”.  

Premierul Maia Sandu a declarat că la Bruxelles s-a discutat în special despre lucrurile pe care guvernul actual a reușit să le facă în 100 de zile. „Am făcut angajamente serioase de implementare a tuturor acțiunilor pe care le avem în agenda actuală. Sunt reforme complicate, dar totodată sunt lucruri pe care le așteaptă cetățenii. E îmbucurătoare reconfirmarea noutății că putem să obținem cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul acestui an dacă vom reuși să îndeplinim toate angajamentele”, a spus Maia Sandu.

Guvernul a anunțat astăzi că peste câteva zile Federica Mogherini va întreprinde o vizită la Chișinău.  

img19007740

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!