ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 200 de hrisoave basarabene au fost restaurate cu ajutorul Ambasadei SUA în R. Moldova

13:23 | 11.10.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Acte basarabene în limba română din perioada țaristă (1812 – 1917)”, restaurate în cadrul unui proiect moldo-american, a fost inaugurată vineri, 11 octombrie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că Biblioteca Națională, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, au demarat la 1 octombrie 2017 proiectul „Hrisoavele basarabene și alte documente istorice din secolul XIX”, care s-a finalizat la 30 septembrie 2019.

”Acest proiect este o realizare considerabilă, fiindcă acum doi ani aceste documente erau într-o stare deplorabilă. Ele au fost restaurate, conservate și astăzi sunt expuse pentru publicul larg”, a precizat directorul instituției.

Potrivit Elenei Pintilei, în cadrul proiectului au fost restaurate circa 200 de documente patrimoniale din colecția de Hrisoave basarabene a BNRM, au fost modernizate procesele de conservare, restaurare și expunere a documentelor de patrimoniu în cadrul bibliotecii, au fost oferite echipamente speciale de curățare, dezinfecție, creare microclimă, mobilier specializat pentru expunerea documentelor de patrimoniu, au fost organizate traininguri internaționale cu implicarea specialiștilor americani în domeniul conservării și restaurării documentelor.

La rândul său, atașatul cultural al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Joe Geradhty, a afirmat că este foarte impresionant de ceea ce au reușit să realizeze angajații instituției în cadrul acestui proiect. ”Aceste hrisoave reprezintă o colecție unică de documente ce reflectă viața economică, politică și culturală a țării din secolele XIX și XX. Pentru mine, proiectul în cauză este încă un exemplu care ne vorbește despre parteneriatul care există între Statele Unite ale Americii și R. Moldova”, a subliniat Joe Geradhty.

Potrivit oficialului american, în ultimele două decenii, Fondul Ambasadorilor pentru Conservare Culturală a oferit Republicii Moldova granturi în valoare de peste un milion de dolari SUA pentru proiecte de salvgardare a patrimoniului național. ”Am susținut proiecte care includ documentarea formelor tradiționale de muzică și dans moldovenesc, construcția Centrului pentru vizitatori și conservarea Băii Medievale la Orheiul Vechi, conservarea obiectelor din metale prețioase și redeschiderea Sălii Tezaurului la Muzeul Național de Istorie, documentarea folclorului, tradițiilor și a obiceiurilor găgăuze. Acum susținem proiectul de salvgardare a Bisericii  ”Adormirea Maicii Domnului” de la Căușeni”, a mai spus atașatul cultural al SUA.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la data de 30 decembrie 2019.

img19008126

img19008126

img19008126

img19008126

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!