ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul ”Agricultura Competitivă în Moldova” a anunţat ultimul apel de granturi

11:28 | 17.10.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Proiectul Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova”(MAC-P) a anunţat despre deschiderea ultimului apel în cadrul Programului de granturi investiționale, pentru facilitarea accesului la piețele de desfacere, destinat grupurilor de producători. Dosarele vor fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în perioada 16 octombrie 2019 – 28 februarie 2020, transmite MOLDPRES.  

Granturile vor fi oferite grupurilor de producători, formate din cel puțin cinci membri, care își desfășoară activitatea în sectorul horticol. Finanţarea va fi orientată  pentru procurarea echipamentului tehnologic și utilajului post-recoltă (linii de sortare, spălare, calibrare, împachetare, uscătorii, echipament frigorific etc.).

Totodată, pot beneficia de grant și grupurile de producători din sectorul zootehnic, în special cele specializate în producerea mierii de albine sau laptelui. Valoarea maximă a unui grant constituie 350 de mii de dolari.

Proiectul MAC-P a fost lansat în anul 2012 pentru a oferi agricultorilor un suport logistic şi financiar cu scopul consolidării capacităţilor de gestionare durabilă a terenurilor agricole, prelucrării şi ambalării produselor agricole şi facilitării accesului la piaţă. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranţei alimentelor. În acest an, Proiectul "Agricultura competitivă în Moldova" (MAC-P) a fost extins până la 30 iunie 2021.

De la începutul proiectului, sprijinit financiar de Banca Mondială, Guvernul Suediei și Fondul Global de Mediu,  în ţara noastră au fost înregistrate 56 de grupuri de producători. În cadrul programului de granturi investiționale destinate grupurilor de producători, au fost debursate resurse de grant în valoare de circa 9,2 milioane de dolari, către 34 de grupuri de producători. Alte cel puțin 5 grupuri de producători urmează să beneficieze de finanțare pe parcursul anului 2019. Valoarea maximă a unui grant constituie 350 mii dolari SUA. Cea mai mare parte a grupurilor de producători s-au asociat pentru producerea fructelor, două grupuri - pentru cultivarea legumelor, și un grup este producător de alune și migdal.

img19008252

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!