ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asociația Promo-Lex a constatat mai multe incidente în desfășurarea procesului electoral

12:39 | 21.10.2019 Categorie: Politică

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Asociația Promo-Lex a constatat duminică, 20 octombrie, peste 700 de incidente în desfășurarea procesului electoral. Acestea, dar şi datele despre rezultatele preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru alegerile locale au fost prezentate luni, 21 octombrie, la o conferință de presă de către directorul de programe al Promo-Lex, Pavel Postică. El a specificat că nu poate afirma dacă incidentele constatate sunt în măsură să afecteze rezultatele scrutinului, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, la scrutinul de ieri s-au înregistrat mai puţine încălcări decât la cel din 2015. Observatorii „Promo-Lex” au înregistrat 74 de cazuri de agitație electorală în raza mai mică de 100 de metri de secțiile de votare, ceea ce ar reprezenta 3,6% din totalul secțiilor de vot. De asemenea, au fost atestate 37 de cazuri de afișaj electoral și răspândirea unor materiale electorale în apropierea secțiilor de votare. În 42 de cazuri, observatorii au constatat că persoanele au intrat în grup în cabinele de vot.

Directorul „Promo-Lex” a menţionat că tot ieri au fost înregistrate și 15 cazuri în care alegătorii au fost transportați organizat cu microbuzele sau mașinile la secțiile do vot. Iar în 31 de secții de votare au fost cazuri de violență fizică sau verbală și de intimidare a alegătorilor. “Nu au lipsit nici cazurile de mituire a alegătorilor, în mare parte a fost vorba de oferirea unor recompense bănești pentru voturi, dar și de oferirea de băuturi alcoolice”, a spus Postică.

Printre incidentele semnalate de observatori au fost şi fotografierea buletinelor de vot, lacune în listele electorale şi sigilarea incorectă a urnelor.

Potrivit datelor preliminare ale numărării în paralel a voturilor pentru alegerile locale în municipiul Chişinău, pe care a efectuat-o „Promo-Lex”, pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, au votat 39,96 % din alegători. Alte 30,75% au optat pentru candidatul ACUM, Andrei Năstase. Conform datelor preliminare anunţate de CEC,  pentru Ion Ceban au votat 40,16% din alegători, iar pentru Andrei Năstase au optat 31,09% din votanți.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!