ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Iurie Colesnic a lansat un nou volum „Basarabia necunoscută”

14:57 | 23.10.2019 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. Cel de-al doilea volum „Basarabia necunoscută. Ediție în trei volume” de Iurie Colesnic a fost lansat marți, 22  octombrie, la o librărie din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Iurie Colesnic a specificat că volumul a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare în cadrul Programului Național de Editare al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. „Basarabia necunoscută” este pentru mine ca un film care are început, dar nu are sfârșit. Nu știu câte volume voi reuși să fac. În prezent, lucrez la cel de-al doisprezecelea volum. Este o muncă migăloasă, dar foarte interesantă. Cauți detaliu cu detaliu, treci de la o personalitate la alta, mergi de la o arhivă la alta și în acest mod apare portretul, așa cum a-i scoate o imagine de pe peliculă. Cele trei volume sunt o sinteză a celor 11 care au apărut, dar volumul II are un secret al său - aici sunt prezentate personalitățile din sudul Basarabiei: mareșalul Averescu, Dragomir State, Moise Pacu ș.a.”, a precizat Iurie Colesnic.     

Prezent la lansare, doctorul în istorie Igor Șarov a menționat că lucrarea este o istorie a Basarabiei, realizată prin prisma personalităților care i-au marcat destinul în secolul al XIX-lea, începutul secolului XX, perioada renașterii naționale, cea interbelică și postbelică. „Personalitățile evidențiate ne arată o altă istorie a Basarabiei. Însă ca un fir roșu, prin prisma celor descrise din secolul al XIX-lea, trece procesul de deznaționalizare a românilor basarabeni, apoi apare valul de renaștere națională, sub influența evenimentelor din Rusia. Iurie Colesnic simte și perioada interbelică. Citind biografiile personalităților, înțelegi foarte bine ce s-a întâmplat în această perioadă”, a subliniat Igor Șarov.

„Basarabia necunoscută” ne face cunoscută existenţa unei culturi, a unei tradiţii, a unui fir organic neîntrerupt al continuităţii, remarca într-un eseu academicianul Mihai Cimpoi. „Seria reprezintă, în fond, o adevărată istorie a culturii, ştiinţei şi literaturii basarabene. Ea a fost înalt apreciată de cititori, de critica de specialitate, de savanţi, scriitori şi oameni de cultură din Basarabia, din România şi din străinătate,”  a constatat Mihai Cimpoi.

Pe marginea volumului au vorbit istoricul Ion Ștefăniță, doctorul habilitat în filologie, Aliona Grati, moderatorul evenimentului, scriitorul Emilian Galaicu-Păun, etc.

Primul volum din seria „Basarabia necunoscută” a apărut în anul 1993, iar volumul XI (ultimul) a văzut lumina tiparului în 2018.

img19008460

img19008460

img19008460

img19008460

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!