ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Parlament au avut loc audieri privind asigurarea securității energetice a Republicii Moldova

15:17 | 01.11.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat vineri, 1 noiembrie, audieri publice în domeniul asigurării securității energetice a Republicii Moldova, inclusiv situația curentă a interconexiunilor electrice, informează MOLDPRES.

La audieri au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, întreprinderii „Moldelectrica” și mai mulți experți.

„Vrem să examinăm astăzi, din perspectiva sustenabilității angajamentelor și obligațiilor noastre, felul în care Republica Moldova se pregătește de a avea alternative în sectorul asigurării cu energie electrică. Angajamentul Comisiei este de a face tot posibilul ca lucrurile să accelereze și ca acordurile și contractele semnate să înceapă a funcționa, evitând eventuale obstacole care pot să blocheze drumul nostru în a crea alternative sustenabile”, a declarat la începutul ședinței președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu.

Prezent la audieri, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat că „în linii generale, Republica Moldova este pregătită pentru perioada rece a anului, iar MEI a întreprins toate măsurile necesare pentru asigurarea securității electro-energetice a țării”.

Directorul Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii, Aurelia Samson, a afirmat că, pentru moment, nu există tergiversări la implementarea proiectelor energetice. „Construcția stației back-to-back de la Vulcănești urmează a fi lansată doar după ce vom avea documentația de licitație pregătită. Ulterior, vom avea nevoie de 8-12 luni pentru a selecta compania care va construi stația. Deci, real, construcția acestei stații nu va fi realizată mai devreme decât către anul 2022, cu o perioadă de construcție de doi ani”, a spus Samson.

În ceea ce privește construcția linei electrice aeriene de la Vulcănești la Chișinău, licitația ar putea fi lansată în luna mai a anului viitor, iar construcția acesteia va dura doi ani.

img19008785

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!