ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

500 de copii din R. Moldova suferă de diabet zaharat

09:46 | 14.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. Numărul îmbolnăvirilor cu diabet în rândul copiilor s-a dublat în ultimii ani, în 2019 la evidența specialiștilor fiind circa 500 de minori. Boala face ravagii şi în rândul maturilor, iar fiecare al treizecilea moldovean are diabet. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat, comunică MOLDPRES.

Şeful Secției endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului, Andrian Chiriac, a menţionat că numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor s-a dublat, de la începutul lui 2019 fiind deja depistate 71 de cazuri. „Până la sfârșitul anului presupun că vom mai înregistra alte 30 de cazuri noi. Din păcate, numărul pacienților cu diabet e în continuă creștere. Diabetul zaharat este o patologie ereditară, care nu poate fi tratată", a spus Chiriac. 

Specialistul principal în domeniul endocrinologiei pediatrice al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a dat asigurări că micii pacienți dispun de medicamente de calitate. „Copiii sunt asigurați gratuit cu cea mai modernă insulină: sub formă de analogi de insulină în stilouri injectoare, cu glucometru, câte 5 teste și 5 lanțete pentru fiecare zi. Pacienții le primesc gratuit, fiind asigurați din bugetul de stat. Acele pentru stilourile de insulină nu sunt asigurate din surse centralizate, dar fiecare centru al medicilor de familie are obligația de a le procura din surse proprii", spune medicul.

Endocrinologii anunţă că fiecare a nouăzecea persoană moare în R. Moldova din cauza complicațiilor de diabet zaharat.

Diabetul zaharat de tip 1 și tip 2 este o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

În acest an, de Ziua Mondială a Diabetului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Agenția Națională de Sănătate Publică și autoritățile publice locale, cu suportul Proiectului „Viață Sănătoasă” desfășoară mai multe evenimente de promovare a sănătății, printre care activități de screening (măsurarea glicemiei în sânge, calcularea indicelui masei corporale, măsurarea circumferinței abdominale etc.), consiliere a pacienților cu risc sporit de diabet zaharat tip 2, examinarea pacienților cu diabet zaharat, diseminarea de materiale informative, accentul fiind pus pe implicarea familiei în activitățile de promovare a sănătății și combatere a diabetului zaharat.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, peste 425 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, număr ce se estimează că va ajunge la 629 milioane până în 2045. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, care poate fi în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă şi echilibrată şi promovarea unui mediu sănătos de viaţă.

img19009169

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!