ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Frigul se va menţine şi în următoarele zile, însă la finele săptămânii următoare vremea se va încălzi

14:46 | 22.11.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Vremea s-a răcit şi dă semne de iarnă, care îşi va intra în drepturi calendaristice în mai puţin de zece zile. În ţară au căzut deja primii fulgi din actualul sezon rece, iar frigul străpungător, neobişnuit după o toamnă lungă şi frumoasă, se va menţine până la începutul următoarei săptămâni, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cel mai frig va fi sâmbătă şi duminică, 23-24 noiembrie, când în nordul ţării termometrele vor indica până la 9 grade de ger, noaptea. La centru şi sud se aşteaptă valori termice nocturne mai generoase cu câteva grade. Ziua, de asemenea, cel mai rece va fi în regiunea de nord, unde mercurul nu se va ridica mai sus de 0 grade. În celelalte zone, se aşteaptă valori termice încadrate între minus 2 – plus 2 grade Celsius.

De marţi, 26 noiembrie, vremea va începe să se încălzească, iar ulterior datei de 27 noiembrie temperaturile maxime vor crește ușor de la o zi la alta, spre valori în jurul a 10-15 grade Celsius. Meteorologii susţin că spre finele săptămânii următoare starea vremii se va normaliza, iar zile cu soare încă au să ne bucure în puţinele zile din această toamnă.

Meteorologia populară vine cu semne tradiţionale, care indică că atunci când pisica îşi linge blana şi caută locuri mai calde, se arată vreme urâtă. Atunci când ciorile zboară în toate părţile va fi vreme rea, iar dacă stau liniştite - vremea va fi bună. Când cocoşul cântă într-un picior sau cântă mult, toata ziua, el vesteşte încălzirea vremii, iar dacă va cânta seara, e semn că se schimbă vremea.

De asemenea, grădinarii ar trebui să ţină minte data când a căzut prima zăpadă  din toamnă (21 noiembrie în acest an) ca, la primăvară, să sădească bostanii tot într-o zi de 21. Din bătrâni se consideră că dacă se va respecta această regulă, vor avea o roadă bogată.

img19009486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!