ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a stabilit moratoriu temporar privind încadrarea personalului din sectorul bugetar pe funcțiile vacante

14:42 | 17.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Guvernul a instituit moratoriu pentru o perioadă de un an privind încadrarea personalului în autoritățile publice/instituțiile finanțate din bugetul de stat pe funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2019. Numărul de unități vacante pentru care se suspendă încadrarea era la această dată de 8 773, inclusiv 2684 la Ministerul Afacerilor Interne, 1482 la Ministerul Apărării, numărul locurilor vacante în alte instituții fiind mai mic, informează MOLDPRES.

Potrivit hotărârii de Guvern, aprobate astăzi, Casa Națională de Asigurări Sociale avea 340 locuri vacante, iar unitățile administrativ-teritoriale – 5168. Guvernul recomandă Casei Naționale de Asigurări Sociale și autorităților publice suspendarea încadrării personalului pe funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2019.

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, implementată începând cu 1 decembrie 2018, are un impact considerabil asupra bugetului public național. Pentru anul 2020, cheltuielile de personal se estimează în sumă de 17 013 milioane lei, cu o creștere de 1 956,1 milioane lei față de cheltuielile aprobate pe anul 2019, constată Ministerul Finanțelor. Alocațiile respective includ măsuri suplimentare în domeniul politicii salariale ce țin de modificarea claselor pentru unele categorii de personal (circa 44 mii de unități), la fel ca și majorarea valorii de referință utilizate la calcularea salariilor în sectorul bugetar cu 5,6 – 10 la sută. Pentru a nu crea datorii salariale față de angajații încadrați, se propune prelungirea moratoriului cu un an.

Autorii proiectului consideră că implementarea măsurilor prevăzute va fi posibilă în condițiile eficientizării și stabilirii unui regim strict de utilizare a cheltuielilor publice.

În același timp, moratoriul nu se aplică asupra funcțiilor pentru care, la data aprobării hotărârii, a fost anunțat concurs.

Anterior, începând cu 30 noiembrie 2018 și până la 31 decembrie 2019, a fost stabilit moratoriu temporar privind încadrarea personalului în autoritățile publice și instituțiile finanțate din bugetul de stat și în Casa Națională de Asigurări Sociale, pe funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2018.

img19010348

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!