ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Săptămâna următoare va începe cu ploi

09:53 | 22.12.2019 Categorie: Societate

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Săptămâna următoare va începe cu ploi, pe întreg teritoriul ţării, şi temperaturi ridicate pentru această perioadă, chiar dacă solstiţiul de iarnă produs în dimineaţa zilei de duminică, 22 decembrie, semnifică începutul iernii astronomice, iar înainte de sărbători este aşteptată ninsoare, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, luni, 23 decembrie, se vor menţine valorile termice din weekend, încadrându-se între 8-13 grade Celsius, ziua, şi 3-8 grade, noaptea. De marţi, 24 decembrie, mercurul termometrelor va coborî cu câteva grade, dar va rămâne în spaţiul indiciilor pozitive.

Ploile de la începutul săptămânii vor avea continuitate în nordul ţării şi izolat în regiunea de centru, fiind însoţite pe alocuri cu lapoviţă.

Surse de la SHS au estimat pentru MOLDPRES că trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice prin valoarea de 0ºC în direcţia scăderii (începutul iernii meteorologice) se înregistrează, în general, în prima decadă a lunii şi în decada a doua -  în sudul ţării:  „Au mai fost ani, cu un decembrie blând şi călduros, dar experienţa arată că acest fapt nu înseamnă că iarnă ca la carte nu vom avea. Factologic, sezonul abia e la început şi încă vom avea parte şi de ger, şi de zăpadă”.

În perioada de observaţii ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai joasă temperatură în decembrie a fost înregistrată pe data de 28 în 1996, la Bălţi, cu  -30,2ºC. Respectiv, cea mai înaltă valoare termică a fost notată la Ceadâr-Lunga, pe 5 decembrie 2008, unde au fost +18,9ºC.

img19010539

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!