ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul şi umoristul Gheorghe Urschi a împlinit 72 de ani

07:13 | 18.01.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 ian. /MOLDPRES/. Actorul, regizorul, umoristul şi scriitorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, deţinător al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, supranumit ”regele umorului”, a împlinit sâmbătă, 18 ianuarie, 72 de ani, informează MOLDPRES.

Gheorghe Urschi s-a născut în 1948 în Cotiujenii Mari, raionul Șoldăneşti. În 1970 a absolvit Şcoala de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova. A fost actor la Teatrul Republican pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”. A jucat în multe piese de teatru şi a regizat zeci de spectacole.

De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărţi, a semnat câteva piese de teatru, scenarii de film şi a realizat numeroase emisiuni şi concerte. A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și mai multe piese pentru copii. Pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat câteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenţei”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri şi necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”. A tradus din literatura rusă: M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a. A scris versuri pentru mai multe cântece şi a compus câteva piese de muzică uşoară. De asemenea, a semnat şi a regizat trei filme: „Cine arvoneşte, acela plăteşte”, „Văleu, văleu, nu turna!” şi „Fenta”.

A devenit vestit şi datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum şi concertelor susţinute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pârlea, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Potrivit cântărețului Iurie Sadovnic, Gheorghe Urschi este un artist total, care merită respectul nostru, al tuturor.

În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare.

În 2008 Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național. În 2014, de ziua sa de naştere, a devenit Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău. Pe 1 aprilie 2018, el a fost omagiat în cadrul unui spectacol la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, la 70 de ani de la naștere. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!