ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Îmbunătăţirea traiului la sate este o prioritate pentru MADRM şi AIPA

14:57 | 03.02.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Îmbunătăţirea nivelului de trai la sate este o prioritate a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), implicit a Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în procesul de gestionare a fondului de subvenţionare pentru anul 2020. Despre aceasta a declarat ministrul de resort, Ion Perju, la o conferinţă de presă desfăşurată luni, 3 februarie, transmite MOLDPRES.

„Prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), statul s-a angajat să sprijine producătorii agricoli care au decis să investească în construcția de sere, sistemelor de irigare, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, în dezvoltarea sectorului zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, crearea sau extinderea unităților meșteșugărești ş.a.”, a menţionat oficialul.

Ministrul a specificat că în perioada 3 februarie-31 octombrie pot fi depuse cereri pentru subvenţionarea măsurilor postinvestiţionale, iar pentru cereri de finanţare a activităţilor menite să îmbunătăţească nivelul de trai în sate, start-up-uri ş.a. în scurt timp urmează să fie elaborat un regulament, după care va fi anunţat apelul de depunere a dosarelor de participare.

Prezent la eveniment, Vadim Curmei, directorul AIPA, a relatat despre Campania de informare privind oportunitățile de finanțare pentru anul curent prin intermediul FNDAMR, organizată în perioada 20-31 ianuarie. „Sesiunile de informare s-au desfășurat în toate raioanele țării, fiind instruiți peste 2 120 de producători agricoli, inclusiv 620 de primari, potențiali beneficiari de subvenții tradiționale, precum și în avans. Campania a avut ca obiectiv informarea pe larg a producătorilor agricoli, reprezentanților autorităților locale despre posibilitățile de accesare a subvențiilor postinvestiționale, în avans pentru proiecte start-up, precum și subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural”, a explicat Vadim Curmei.

Mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru anul 2020 constituie un miliard de lei, mai mult faţă de anul 2019 (950 de mln de lei) şi, respectiv, 2018 (900 de mln de lei). Sprijinul financiar acordat unui producător agri­col în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile, nu va depăși suma de cinci milioane de lei per be­neficiar, iar pentru grupurile de producători valoarea sprijinului financiar se majorează cu 50% din valoarea subvenției autorizate.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a reluat din luna ianuarie şi procesul de achitare a cererilor de solicitare a sprijinului financiar din anul 2019, rămase fără acoperire din cauza epuizării mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Subvenţionarea a fost reluată odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru anul curent. În 2019, conform datelor preliminare, AIPA a recepționat un număr record de 7505 dosare de solicitare a sprijinului financiar, pentru 4 476 de producători agricoli unici, în valoare totală de peste un miliard de lei.

img20000902

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!