ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procuratura Generală a acuzat un ex-director SIS de expulzarea profesorilor turci

10:31 | 05.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 5 feb. /MOLDPRES/. Procuratura a finalizat şi trimis în judecată cauza penală demarată după îndepărtarea ilegală din țară, în septembrie 2018, a unor profesori turci. Unicul învinuit în dosar este un fost director SIS, care şi-a recunoscut vina şi a cooperat cu ancheta, fiind cercetat în stare de libertate. Anunţul a fost făcut miercuri într-o conferință de presă de către Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Stoianoglo, după îndepărtarea ilegală a celor şapte profesori turci de pe teritoriul R. Moldova, Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală în care a fost cercetată fosta conducere a SIS dar şi directoarea Biroului Migraţie şi Azil.

El a adăugat că procurorii au constatat că SIS a acţionat în lipsa unei permisiuni dată de Biroul Migraţie si Azil, iar toate procedurile de îndepărtare a profesorilor de pe teritoriul ţării au fost coordonate de fostul director SIS. De asemenea, angajaţii SIS care au executat ordinele superiorului, nu cunoşteau că această operaţiune ar fi ilegală.

Conform sursei citate, la 20 ianuarie curent, cei doi foşti vicedirectori SIS dar şi directoarea Biroului Migraţie şi Azil au fost scoşi de sub urmărire penală.

Fostul director SIS este acuzat de abuz în serviciu, iar dacă va fi găsit vinovat el riscă până la şase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de până la 10 ani. Totodată, Procuratura Generală a solicitat încasarea de la fostul conducător SIS a prejudiciilor dictate de CtEDO în cazul a cinci din cei şapte profesori îndepărtaţi de pe teritoriul R. Moldova.

În septembrie 2018, şapte cetăţeni ai Turciei au fost declarați persoane indezirabile şi îndepărtați de pe teritoriul Republicii Moldova.

img20000974

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!