ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost instituit Cod galben de risc de infecție cu coronavirus

13:33 | 24.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. În Republica Moldova a fost instituit Cod galben la nivel naţional privind infecţia cu coronavirus Covid-19. Anunţul a fost făcut astăzi de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Sănătate Publică privind situația epidemiologică convocată de premierul Ion Chicu, comunică MOLDPRES.

Şeful de la sănătate a specificat că ţara noastră se conformează recomandărilor OMS privind măsurile de protecţie împotriva infectării cu Covid-19, iar instituţiile responsabile au deja un plan de acţiuni. Ea a adăugat că la Aeroportul Chişinău de astăzi vor activa două termoscanere, iar angajaţii Agenţiei pentru Sănătate Publică au instruit vameşii şi poliţiştii de frontieră cu privire la măsurile de identificare a pacienţilor cu Covid-19. „Codul galben presupune sporirea măsurilor de protecţie şi control, iar autoritățile responsabile precum MAI, departamentul Poliției de Frontieră, Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal, Autoritatea Aeronautică Civilă, Avia Invest, Aeroportul Internațional Chișinău, Calea Ferată, Portul Giurgiulești şi conducătorii rutelor internaționale vor acţiona conform algoritmilor indicaţi de MSMPS”, a spus Dumbrăveanu.

Ministrul a comunicat că în ţară au fost deja aduse chituri ce conţin teste pentru depistarea Covid-19, iar laboratorul ANSP a fost dotat cu componentele necesare pentru prelevarea materialului biologic. Ea a adăugat că spitalul de boli infecţioase “Toma Ciorbă” este pregătit să primească pacienţii suspectaţi că ar fi infectaţi cu Covid-19, iar personalul medical din toate instituțiile de profil din ţară a fost asigurat cu mănuşi, echipament şi măşti de protecţie.

Oficialul a precizat că stocurile spitalelor au fost suplinite şi cu medicamentul „Tamiflu” împotriva gripei, iar în scurt timp va fi lansat un spot informativ despre simptomele Covid-19.

Premierul Ion Chicu a cerut instituţiilor responsabile să menţină un grad sporit de vigilenţă şi să respecte recomandările, inclusiv cele internaţionale.

La finele săptămânii trecute a fost înregistrat primul deces de coronavirus în nordul Italiei, unde sunt comunităţi mari de moldoveni. Ieri, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a atenţionat cetăţenii Republicii Moldova aflați în Italia să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor italiene, în contextul creşterii în această ţară a numărului de cazuri confirmate de infecţii cu virusul Covid-19. 

Potrivit datelor OMS, de la debutul epidemiei de Coronavirusul de tip nou (COVID-19) au fost raportate 78 833 de cazuri de infecție confirmate clinic și de laborator și 2465 decese, dintre care 2445 în China, Iran (5), Coreea (5), Italia (4), Filipine (1), Japonia (1), Franța (1), Taiwan (1).

img20001571

img20001571

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!