ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSP dispune de teste pentru detectarea COVID-19

10:44 | 27.02.2020 Categorie: Social

Chişinău, 27 feb. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunţat că dispune de teste pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19 și specialiștii sunt pregătiți în domeniu, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, investigațiile de laborator pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19, conform Organizației Mondiale a Sănătății, se vor efectua la persoanele cu infecție respiratorie acută severă (SARI), cu febră, tuse, dificultăți respiratorii care necesită internare la spital, fără altă etiologie a bolii care explică pe deplin manifestările clinice şi cu un istoric de călătorie în zonele cu transmitere comunitară extinsă în ultimele 14 zile anterioare debutului simptomelor.

Prescrierea investigațiilor de laborator pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19 va fi efectuată de către medicul infecționist de la Spitalul de boli infecţioase ”Toma Ciorbă” din capitală, după indicația căruia, materialul biologic (tampon nazo-faringial) va fi colectat conform algoritmului de colectare în condiții speciale de către personalul medical instruit, apoi materialul biologic va fi amplasat în container special, cu respectarea măsurilor de securitate biologică și însoțit de un buletin de trimitere, care este transportat în Laboratorul virusologic al ANSP.

Investigațiile de laborator sunt realizate cu echipament pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice în timp real (rRT-PCR), utilizând teste speciale pentru determinarea virusului ce cauzează COVID-19.

În dimineaţa curentă, mai multe surse media din Italia au anunţat că o moldoveancă care munceşte în această țară a fost plasată în carantină, după ce bătrâna de care îngrijea a murit de coronavirus.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și până la 26 februarie 2020, au fost raportate 81 027 cazuri de infecție Coronavirusul de tip nou (COVID-19) (confirmate clinic și de laborator) și  2 763 decese, dintre care 2 716 în China, Hong Kong (2), Iran (15), Coreea (11), Italia (11), Filipine (1), Japonia (1), Franța (1), Taiwan (1), cazuri din contul transportului internațional (Japonia, 4).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!