ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii anunţă ploi şi ninsori în ultima zi de iarnă

14:22 | 28.02.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. În ultima zi de Faur, iarna se pare că intenţionează să-şi ia revanşa pentru întreg anotimpul determinat de temperaturi generoase şi soare. Asta pentru că în ziua de sâmbătă, 29 februarie, meteorologii prognozează ploi şi ninsori, de o mai mare intensitate în centrul şi nordul ţării, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), weekendul va fi caracterizat de diverse fenomene – de la ninsori până la soare şi temperaturi înalte. Astfel, pentru sâmbătă, meteorologii anunţă pe întreg teritoriul ţării ploi, lapoviţă şi ninsori, valori termice până la minus 3 grade noaptea şi până la 10 grade cu plus, în timpul zilei. Mai frig va fi tradiţional în regiunea nordică.

Duminică, 1 martie, tabloul se schimbă, în corespundere cu sezonul care tocmai începe. În prima zi de primăvară, se aşteaptă cer variabil, însorit, fără precipitaţii. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî până la minus 2 grade Celsius, iar ziua va urca până la 13 grade de căldură.

Conform specialiştilor SHS, pe parcursul lunii martie are loc creşterea temperaturii medii lunare a aerului cu 4-5ºC faţă de luna februarie. Valorile ei medii variază între +1ºC, în nordul ţării, şi +3ºC, în sud.

Luna Martie are mai multe denumiri populare: Germănar (încolţitor), Mărţişor sau Făurel. Luna de început de primăvară a născut multe superstiţii, mai ales despre vreme, care în această perioadă este extrem de capricioasă. Astfel, se zice că dacă luna martie e vântoasă, atunci luna mai va fi frumoasă, iar tunetele în martie arată un an mănos.

Dacă în Mărţişor nu poţi semăna ovăzul de ploi multe, atunci din acelaşi motiv nici toamna nu vei putea semăna grâul. La fel, dacă va cânta cucul în martie, anul va fi bogat. Altă superstiţie spune că „dacă martie-i cu rouă, după Paşti mult plouă”.

img20001766

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!