ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De ziua sa, Parlamentul găzduiește vizitatorii în regim on-line

13:18 | 23.05.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 mai. /MOLDPRES/. Sâmbătă, 23 mai, se împlinesc 29 de ani de când republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova. Cu această ocazie, doritorii pot vizita instituția în regim on-line. Tururi virtuale ale clădirii sunt lansate pe paginile oficiale ale Legislativului de pe rețelele de socializare, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
 
În dimineața zilei, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîia a adresat un mesaj cu ocazia celei de-a 29-a aniversări a constituirii Parlamentului Republicii Moldova în care a menționat că în acești ani țara noastră a parcurs o cale grea, plină de provocări și transformări. ”Însă rolul deputatului rămâne constant oricând și oriunde – cel de a reprezenta alegătorul, care i-a acordat mandatul”, a subliniat speakerul.
 
Potrivit Președintelui Parlamentului, oamenii au încredințat deputaților votul său și, pe bună dreptate, așteaptă ca aceștia să le schimbe viața în bine. ”Pentru a îndreptăți aceste așteptări nu există o altă cale decât să adoptăm legi - în domeniile dezvoltării economice, protecției sociale și sănătății, educației și drepturilor omului, altor domenii importante. Doar așa putem să îmbunătățim imaginea instituției parlamentare în Republica Moldova și, cel mai important, să avem grijă de cetățeni”, a spus Zinaida Greceanîi.

Mesaje de felicitare on-line au adresat și președinții fracțiunilor și grupurilor parlamentare.
 
Pe parcursul zilei, publicul poate vizualiza tururi virtuale în 360° ale Muzeului Parlamentului, Sălii Europa, sălii de ședințe plenare și celei pentru conferințe de presă.
 
Istoria Legislativului și activitatea acestuia sunt redate în videografice și fotografii de pe parcursul celor 29 de ani. A fost lansat concursul de mesaje video ”Un Parlament - O Țară!” și quizz-uri captivante. 
 
Ziua Parlamentului este sărbătorită pe 23 mai, când în 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova. 

img20004217

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!