ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

e–Factura va fi obligatorie din 1 iulie 2020

11:03 | 28.05.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a informat despre obligativitatea utilizării e-facturii, începând cu data de 1 iulie curent. Această obligativitate se referă la agenții economici care participă la operațiunile de achiziții publice. Conform alin. (12) art.117 din Codul fiscal, aceștia sunt obligați să elibereze în format electronic factura fiscală emisă în cadrul achizițiilor publice, transmite MOLDPRES.

Pentru aceasta, SFS va lansa o versiune actualizată a sistemului informațional automatizat de creare și circulație a facturilor fiscale electronice „e-Factura”, care include noi funcționalități, după cum urmează: simplificarea procesului de integrare a sistemelor de contabilitate ale agenților economici cu sistemul „e - Factura” prin intermediul aplicației API „e-Factura”; dezvoltarea funcționalității de modificare a datei de livrare/eliberare a unui set de facturi fiscale; stabilirea formulelor de calcul pentru toate celulele facturii fiscale, formule ce permit calcularea automatizată inversă.

De asemenea, printre acestea se numără şi dezvoltarea funcționalității de selectare a numărului de semnături electronice ce necesită a fi aplicate pe factura fiscală și a celei de identificare automatizată de către sistem a numărului de semnături aplicate; dezvoltarea funcționalității de descărcare a listei de facturi fiscale emise de furnizor și a facturilor fiscale recepționate de către cumpărător.

Implementarea versiunii actualizate a sistemului „e-Factura” va eficientiza mecanismul existent de creare, expediere și recepționare a facturilor fiscale generate în acest sistem prin simplificarea proceselor pentru utilizatorii serviciului e-Factura.

Adițional, în perioada 1 – 30 iunie, Serviciul Fiscal va lansa o platformă de testare a noii versiuni a sistemului „e-Factura”. Pentru a o accesa, agentul economic urmează să transmită în adresa CTIF o solicitare prin poșta clasică sau prin e-mail la adresa: [email protected] Cererea trebuie să conțină: numărul utilizatorului, datele de contact și adresa IP al acestuia de pe care va accesa noua versiune a sistemului „e-Factura”.

Pentru mai multe informații despre funcționalitățile noii versiuni a sistemului „e-Factura” se va apela Centrul Unic de Apel al SFS 080001525.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!