ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul privind indemnizația urmașilor personalului medical decedat în lupta cu COVID-19 va fi publicat în MO

13:02 | 25.06.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de vineri, 26 iunie, va publica hotărârea Guvernului pentru aprobarea proiectului de lege privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19, transmite MOLDPRES. 

Potrivit proiectului, dreptul la indemnizație se acordă: soțului supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului; copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani; unuia dintre părinți în cazul în care nu sunt urmași specificați.

Baza de calcul a indemnizației o constituie venitul mediu lunar realizat și declarat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii decesului. Lunile în care persoana s-a aflat în concediu se substituie cu același număr de luni calendaristice imediat premergătoare perioadei incluse în calcul. De asemenea, cuantumul indemnizației pentru soțul supraviețuitor se calculează în mărime de 50% din baza de calcul, iar cuantumul indemnizației în cazul copiilor se calculează în mărime de 75% pentru fiecare urmaș.

„Cuantumul indemnizației în cazul părinților se calculează în mărime de 50% din baza de calcul. Cuantumul indemnizației calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației”, indică proiectul aprobat de Guvern şi care urmează să fie prezentat Parlamentului pentru adoptare.

Sursă: www.monitorul.md

img20005116

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!