ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Olga Căpățână, stabilită în Franța, își sărbătorește ziua de naștere

11:40 | 30.06.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Scriitoarea și jurnalista de investigație Olga Căpățână, participantă la războiul din Afganistan și cel de pe Nistru, originară din R. Moldova, stabilită de mai mulți ani în Franța, își sărbătorește marți, 30 iunie, cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

În 2018, ea și-a lansat la Biblioteca Națională, cărțile „Dobrenii”, „Agent Dublu” și „Lilith”, apărute la o editură din București, iar în 2019, în cadrul aceleiași instituții -  volumul ”Mireasa din Kabul”.

Potrivit scriitoarei Călina Trifan, romanul  ”Mireasa din Kabul” pune pe tapet o temă delicată și sensibilă: experiența amară, situația dramatică a femeilor care au lucrat în armată, concret în războiul din Afganistan. ”Nu mai e un secret că situația lor în război a fost/este de multe ori mult mai dură decât cea a soldaților bărbați. Pentru că o femeie aflată într-o zonă de conflict dintr-un motiv sau altul se confruntă (ontologic?) cu două pericole: primul e pericolul morții și al doilea, hărțuirea sexuală din partea superiorilor și a soldaților. Culmea e că mai există și un al treilea pericol: să treci în ochii societății printr-o depreciere morală”, a subliniat Călina Trifan.

Despre volumul „Agent Dublu”, scriitoarea Călina Trifan a afirmat că este o carte de atitudine, scrisă din perspectivă feminină, despre obolul femeilor în conflictul din Afganistan. „Am citit aceste povești de viață și de moarte despre teatrul de război din Afganistan cu mare interes, chiar mai mult, de la început până la sfârșit cu ochii împăienjeniți de lacrimi. Autoarea a cunoscut infernul pe viu și destinele, poveștile nu sunt pură fabulație. Din acest punct de vedere, volumul e mai mult decât o culegere de povestiri artistice despre războiul în cauză, pentru că Olga Căpățână scrie exact ce a văzut. În volume dintr-astea, se întâmplă des să găsești date mai veridice decât în comunicatele sărace și în analele oficiale, dacă nu chiar amănuntele morții propriului fiu, frate… Scrisul ei are valențe terapeutice”, a accentuat Călina Trifan.

La rândul său, criticul literar Andrei Țurcanu a subliniat că romanul „Dobrenii” al Olgăi Căpățână este o proză palpitantă, care te agață la trei nivele: este un roman despre războiul de pe Nistru din 1992, un roman de dragoste și o biografie a unei femei dintre două războaie - războiul din Afganistan și cel de pe Nistru. Potrivit criticului literar român Theodor Codreanu, prefațatorul volumului sus-menționat, „Dobrenii” ”este o carte de profundă încărcătură emoțională, de un lirism epic structurat, narativ, din note de jurnal, scrisori, parabole, povestiri la persoana a treia, localizate în Basarabia, la Tiraspol, la Kabul și în alte locuri ale frontului afgan, dar și în Rusia etc.”.

Olga Căpățână s-a născut pe 30 iunie 1955 în satul Lencăuți, raionul Ocnița. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. A activat în calitate de ofițer în armata sovietică, iar după destrămarea URSS – în Armata Națională. A participat la Războiul din Afganistan și la cel pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. După ce a revenit de la război, Olga Căpăţână a început să scrie versuri, romane, cărți pentru copii, dar și „Memoriile celor căzuți în Afganistan” şi „Memoriile celor căzuţi în războiul de pe Nistru”, care au fost traduse în limbile rusă și franceză. Potrivit editorilor și criticilor literari, lucrările sale sunt de o profundă încărcătură emoțională, având ca laitmotive omul, războiul, destinul și dragostea.

În anul 2004, Olga Căpățână a emigrat în Franța, unde locuiește până în prezent și activează ca jurnalist de investigație. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Olga Căpățână a fost decorată cu medalia de aur a Academiei Internaționale Franceze.

img20005245

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!