ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Regulamentul privind ambalajele va fi publicat în Monitorul Oficial

11:47 | 20.08.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 20 aug. /MOLDPRES/. Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, aprobat de Guvern la finele lunii iulie, va fi publicat în Monitorul Oficial de vineri, 21 august. Documentul transpune mai multe acte în acest sens ale Uniunii Europene, modificate anterior, transmite MOLDPRES.

Regulamentul privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje reglementează gestionarea acestora în scopul prevenirii sau reducerii impactului asupra mediului, asigurând un grad ridicat de protecție a mediului, funcționarea pieței și evitarea obstacolelor în calea comerțului, prevenirea denaturării sau limitării concurenței.

Astfel, documentul stabilește măsurile prioritare destinate prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje și principiile privind reducerea eliminării finale a deșeurilor de ambalaje prin reutilizare, reciclare și valorificarea acestora.

„Sunt supuse prevederilor prezentului regulament toate ambalajele plasate pe piaţă, indiferent de materialul din care au fost realizate, fie că sunt utilizate sau că provin din industrie, birouri, magazine, servicii, din gospodăriile populației sau din orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare”, indică hotărârea Executivului.

Raportarea obligatorie privind atingerea etapizată a obiectivelor anuale la nivel naţional de către producători privind valorificarea, inclusiv prin reciclare a deșeurilor de ambalaje, în funcție de tipul de material de ambalaj, se va efectua începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Monitorizarea și implementarea prezentei hotărâri se pune în sarcina Agenției de Mediu. De controlul asupra executării acestei decizii se va ocupa Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin intermediul Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la expirarea a 12 luni de la data publicării.

Sursă: www.monitorul.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!