ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului

07:58 | 28.08.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 28 aug. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare, notează MOLDPRES.

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare creștină care împletește obiceiurile religioase și tradițiile populare, o sărbătoare cu multiple semnificații teologice şi spirituale pentru credincioşi, dar înainte de toate - o sărbătoare de tristeţe, căci se cinstește moartea şi înălțarea Fecioarei Maria.

Moartea Maicii Domnului și înălțarea ei la cer înseamnă dăinuirea ei prin iubirea infinită a Fiului ei, iar inima ei de mamă se unește cu inima Fiului. Pe lângă semnificația religioasă a sărbătorii, se transmit în popor o serie de obiceiuri şi superstiţii. Astfel, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică în această zi, dis-de-dimineață, fructe din recolta de struguri şi de prune, precum şi miere, pentru a fi sfințite de către preoți şi împărțite apoi credincioșilor. În același timp, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, așezându-le la icoane. În felul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. În dimineața de 28 august se tămâiază mormintele și se dă de pomană în memoria celor trecuți la cele veşnice.

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul. Înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Marie semnifică sosirea unei toamne blânde şi îndelungate. Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Marie sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că cei care au probleme grave, nu vor ezita să spună o rugăciune.

Adormirea Maicii Domnului și ridicarea cu trupul la cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălțarea Sa la ceruri și Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!