ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova au loc alegeri prezidențiale

06:56 | 01.11.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Peste 3,2 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova cu drept de vot sunt așteptați să participe astăzi la alegerile prezidențiale. Centrele de votare sunt deschise între orele 07:00 și 21:00, comunică MOLDPRES.

Pentru scrutinul de astăzi au fost constituite 2 143 de secții de votare, dintre care 139 de secții de votare peste hotarele țării, iar 42 de secții în localitățile din stânga Nistrului. În total, au fost tipărite 2 934 017 buletine de vot.

În cursa pentru președinție sau înscris opt candidați: Renato Usatîi, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru; candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase; candidatul Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu; candidatul independent Igor Dodon; candidatul Partidului Politic Șor, Violeta Ivanov; candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu; candidatul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu; candidatul Blocului Electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă.

În secțiile de votare de pe teritoriul țării cetățenii își pot exercita votul cu buletinul de identitate și fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința pe teritoriul secției de votare. De asemenea, se poate vota cu buletinul de identitate provizoriu și cu legitimația de serviciu, iar militarii în termen cu livretul militar. Peste hotare, moldovenii vor putea vota cu pașaportul, inclusiv cel expirat, buletinul de identitate sau livretul de marinar. Scrutinul de astăzi va fi monitorizat de peste 1800 de observatori naționali și peste 300 de observatori internaționali, acreditați de Comisia Electorală Centrală.

Astăzi, în contextul pandemiei de COVID-19, cetățenii sunt rugați să intre în cabinele de vot cu măști de protecție și să-și ia propriul stilou pentru a semna în liste. Persoanele care nu se vor putea deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome de infecții respiratorii acute, vor putea vota la locul aflării în urma depunerii unei cereri până la ora 15.00.

Pentru validarea alegerilor este nevoie de prezența la urne a cel puţin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. În cazul în care prezența va fi mai mică, scrutinul va fi declarat nevalabil și va fi repetat peste două săptămâni, cu participarea acelorași candidați.

Dacă unul din cei opt candidați înscriși în cursă va obține 50 plus unul din voturi, va fi ales președinte din primul tur, iar dacă toți candidații vor avea sub acest scor, atunci se va organiza un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni, cu participarea primelor doi candidați clasați în primul tur.

foto: zdg.md

img20008627

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!