ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două instituții educaționale din Cantemir au fost reabilitate termic cu ajutorul UE

17:58 | 03.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Două din cele patru instituții școlare din orașul Cantemir au fost reabilitate termic, cu sprijinul Uniunii Europene. Investițiile au fost efectuate la Grădinița nr. 2 şi Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir”, cu respectarea înaltelor standardelor europene de eficiență energetică, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de educație și sănătate a 360 de copii, transmite MOLDPRES.

„Anvelopa clădirii Grădiniței nr. 2, construită în 1988, demult avea nevoie de izolare și modernizare termică. Schimbările au demarat în 2018, când a început amplul proiect finanțat de UE „Reabilitarea Termică a Clădirilor Educaționale din Cantemir – CanTREB”, realizat în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”. Ca urmare clădirea „a îmbrăcat straie noi”, iar prin eficientizarea termică a pereților, acoperișului, subsolului și soclului este minimizată pierderea de căldură”, arată un comunicat al proiectului.

O altă serie de lucrări de izolare termică a fost realizată la Liceul „Dimitrie Cantemir”. Conform recomandărilor auditului energetic, aici s-a efectuat termoizolarea parțială a părții neîncălzite a subsolului, a acoperișului și peretelui exterior adiacent sălii de festivități și sălii de sport a școlii, care erau deosebit de reci. O atenție deosebită a fost acordată izolării parapetului. Această măsură va ajuta la evitarea „podurilor” reci și, ca urmare, va proteja spațiile școlii (sălile de clasă de la etajul superior) de mucegai.

Conform sursei citate, economiile preconizate de energie termică, ca urmare a acestor măsuri realizate la Grădinița nr. 2 şi Liceul „D. Cantemir”, sunt de cca 50%. Experții spun că proiectul va avea și un efect pozitiv asupra mediului, care constă în reducerea nivelului de emisii de CO2 în atmosferă cu cca 300 de tone anual. Costul total al investiției pentru cele două instituții educaționale este de circa trei sute de mii de euro.

Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”. Proiectul prevede reabilitarea termică a patru clădiri publice de învățământ, printr-un complex de măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică a clădirilor, instalarea stației individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare internă cu LED, instalarea centralei pe biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice și colectoarelor solare etc.

img20009607

img20009607

img20009607

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!