ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada SUA regretă decizia Legislativului de a abroga decizia de vânzare a fostului Stadion Republican

09:42 | 04.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Ambasada SUA a publicat un comunicat în care anunță că “Statele Unite regretă și critică adoptarea legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei”, comunică MOLDPRES.

Decizia adoptată ieri în plen a fost criticată și de opoziția parlamentară, însă autorii proiectului, fracțiunea PSRM, susțin că “stadionul trebuia întors statului deoarece este un loc simbolic pentru Chișinău, în special pentru sutele de mii de microbiști”.

În comunicatul emis de Ambasada SUA se precizează că “Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

„Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului. După cum am spus în mod constant, orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică. Îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să regândească acest pas și să-și onoreze obligațiunile asumate în urma negocierilor”, se mai spune în comunicat.

Ieri, deputații PSRM, susținuți de cei din fracțiunea Șor și din Platforma Parlamentară „Pentru Moldova”, au adoptat mai multe proiecte de legi, printre care și cea de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite. Votul a generat nemulțumirea opoziției,  la un moment fiind înregistrate chiar și altercații între deputați.

Socialiștii au declarat după ședință, că la insistențele lor terenul fostului stadion a fost întors în proprietatea statului, deoarece acest loc este unul istoric și simbolic pentru Chișinău și pentru întreaga țară.

Și premierul Ion Chicu s-a arătat surprins de votul deputaților, prin care s-a abrogat legea nr.151/2018 cu privire la transmiterea stadionului Republican cu titlu oneros Ambasadei Statelor Unite ale Americii. În opinia sa, această decizie a Legislativului „nu este una reușită”.

img20009616

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!