ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru persoane au fost reținute de CNA într-un dosar al meciurilor trucate

10:32 | 08.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Unsprezece persoane care activează în domeniul fotbalului sunt cercetate penal de către Centrul National Anticorupție /CNA/ şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Patru dintre acestea au fost reținute, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor CNA, printre cei vizați în dosar sunt președinți ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de scoli sportive specializate şi jucători care reprezintă cinci echipe din cele 10 care evoluează în Divizia Națională. Operațiunea s-a derulat în comun cu reprezentanții EUROPOL și UEFA, care au acordat asistență tehnică, informațională şi analitică anchetatorilor.

Conform surse citate, începând cu perioada anului 2017, mai mulţi antrenori, agenți ai sportivilor, proprietari de cluburi sportive şi persoane din conducerea Federației Moldovenești de Fotbal ar fi influențat jucătorii cluburilor sportive să acționeze de o manieră viciată pentru a obține scorurile agreate cu persoane interesate. Astfel, în schimbul unor recompense, fotbaliștii erau instruiți să aibă un anumit comportament în timpul jocului, rezultatele meciurilor fiind deja cunoscute la casele de pariuri.

În urma investigațiilor, au fost identificate multiple pariuri suspecte, care nu corespundeau cotelor de pariuri reale, adeverindu-se faptul manipulării permanente a meciurilor de fotbal din Republica Moldova cu implicarea acelorași formațiuni sportive. Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10 și 20 mii de euro, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene.

Investigatorii au mai stabilit că doar în perioada iulie 2020 - prezent au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 mii de euro.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă penală, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la patru la șapte ani.

foto: CNA

img20009737

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!