ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Vasile Dohotaru a editat un album de artă modernă

15:45 | 14.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Cunoscutul pictor, grafician și sculptor Vasile Dohotaru, conferențiar universitar, Maestru al Artelor, a editat recent un album cu mai multe lucrări ale sale, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vasile Dohotaru a menționat că este vorba de un album de retrospecție, care a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare și are 100 de pagini. ”Catalogul cuprinde cinci compartimente: pictură,  grafică-pană tuș, acuarelă, pastel și sculptură. În album sunt incluse 150 de lucrări. Catalogul va fi distribuit la bibliotecile de profil. Câteva exemplare le-am donat Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Colecția Arte și Hărți”, a precizat autorul.

Totodată, artistul plastic a afirmat că zilele trecute a vernisat o expoziție de pictură și grafică la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”, destinată pictorilor în devenire. Expoziția conține 25 de lucrări cu imagini din ciclul ”Dansul”, consacrat artei baletului și peisagistică. În același timp, în casa de vară de la Vatici, Orhei, care se află în preajma Mănăstirii Curchi, a expus colecție de lucrări, care cuprinde tehnicile pastel, acuarelă, ulei și pană-tuș. În prezent, artistul continuă să lucreze la ciclul de compoziții ”Dansul”.

Potrivit criticului de artă român Negoiță Lăptoiu, doctor în studiul artelor, pictorul Vasile Dohotaru aparține categoriei de spirite elevate, animate de fervoare, lirică și predispoziție către exprimarea metaforică. ”Pasionat de reverberațiile umanului,  compune cu abilitate, eleganță și savoare forme, fiziognomii și caractere, ale căror vibrație se răsfiră către eternitatea timpului. Modalitățile stilistice au limpezime, rafinament, nerv rezumativ și certă originalitate”,  a subliniat Negoiță Lăptoiu.

Vasile Dohotaru s-a născut pe 10 aprilie 1955 în comuna Curchi, raionul Orhei, iar după doi ani, familia sa s-a stabilit în satul vecin, Vatici. După absolvirea școlii locale, a studiat la cea de pictură din Orhei, iar în 1980 a absolvit Facultatea de Grafică şi Pictură a Universității „C. D. Uşinski” din Odesa, Ucraina.

În 1990 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, apoi membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și în 1997 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO din Paris.

Prima expoziție personală a avut-o în 1980, la Odesa, după care au urmat altele în diferite orașe din România, Rusia, Germania, Grecia şi Bulgaria. Din 1988 participă la diverse expoziții de grup, inclusiv Saloanele Moldovei şi Autumnala, Saloanele Basarabiei, București etc. A  participat la toate bienalele internaționale organizate la Centrul Expozițional „C. Brâncuși”.

În 2001, lui Vasile Dohotaru i-a fost conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, iar în 2011 a obținut Premiul de excelență pentru grafică al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 2012 s-a învrednicit de Marele Premiu „Iulia Hălăucescu” la Concursul „Arta ne unește” din Piatra Neamț, România. A predat pictura la mai multe instituții cu profil artistic din R. Moldova: Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Universitatea Tehnică a Moldovei și la Universitatea Liberă din Moldova. În prezent este artist liber.

img20009920

img20009920

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!