ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Persoane cu dizabilități din trei raioane vor avea acces la serviciile echipelor mobile

15:43 | 15.12.2020 Categorie: Regionale

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Trei servicii de tip „Echipă mobilă” au fost lansate astăzi în cadrul unui proiect european. Astfel, grație colaborării dintre organizațiile societății civile, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare, copiii și adulții cu dizabilități severe din raioanele Dondușeni, Glodeni și Leova vor avea mai multe șanse pentru reabilitare fizică și emoțională, transmite MOLDPRES.

Serviciile de Echipă mobilă vor asigura necesitățile de asistență la domiciliu pentru 170 de copii și adulți cu dizabilități.

”Specialiștii Echipei mobile circulă în special prin sate. Familiile unde locuiesc persoane cu dizabilități au parte de multe obstacole și provocări. De multe ori, familiile nu-și permit financiar să circule în centrul raional sau într-un oraș mai mare pentru a beneficia de serviciile unui logoped, kinetoterapeut sau psiholog. Familiile se ciocnesc și de lipsa de accesibilitate a infrastructurii locale, uneori – de discriminare sau stigmatizare. De aceea, munca Echipelor mobile dă susținere și speranță pentru sute de familii din întreaga țară”, a declarat Parascovia Munteanu, coordonator de programe la Asociația Keystone Moldova.

Echipele mobile au fost dotate cu câte un mijloc de transport care să asigure mobilitatea și rapiditatea accesării serviciilor. Proiectul a fost dezvoltat grație accesării granturilor europene în valoare totală de circa 150 de mii de euro. Consiliile raionale locale au contribuit prin co-finanțări, iar după finalizarea proiectelor, acestea vor lua la balanța proprie serviciile, pentru a asigura sustenabilitate și continuitate.

În Republica Moldova sunt  33 de organizații beneficiare de granturi în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

foto: Keystone Moldova 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!