ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat modificarea Legii viei și vinului

13:21 | 17.12.2020 Categorie: Economic

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat ieri modificarea Legii viei și vinului cu scopul de a asigura transparența mecanismului actual de gestionare, calculare, încasare și evidență a contribuțiilor în Fondul Viei și Vinului, precum și de a susține producătorii din domeniul vitivinicol prin reducerea unor cheltuieli financiare achitate în calitate de contribuții în Fond, transmite MOLDPRES.

„Scopul constă în excluderea neclarităților legate de formarea și gestionarea bugetului Oficiului Național al Viei și Vinului și al Fondului Viei și Vinului. Totodată, unele modificări sunt pentru susținea producătorilor din domeniul vitivinicol, diminuând povara financiară a acestora prin reducerea unor cheltuieli financiare achitate în calitate de contribuții în Fond. Astfel, nu se va achita pentru strugurii vinificați în Republica Moldova și pentru materia primă produsă în țara noastră – se va achita doar pentru litru de produs îmbuteliat. Drept consecință, implementarea normelor propuse vor asigura claritate și vor spori eficiența și eficacitatea gestionării mijloacelor alocate în Fondul Viei și Vinului. De asemenea, vor spori atractivitatea ramurii pentru actorii din sector și vor asigura dezvoltarea durabilă a sectorului vitivinicol”, a explicat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Oficialul a specificat că aprobarea proiectului de hotărâre propus circumscrie principiile și valorile promovate de Uniunea Europeană, iar implementarea prevederilor proiectului nu necesită cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului întru implementarea recomandărilor Curții de Conturi expuse în hotărârea din  octombrie 2019 cu privire la Raportul auditului conformității gestionării mijloacelor Fondului Viei și Vinului.

foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!