ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Fiscal a reamintit că vânzările electronice necesită înregistrare

11:08 | 22.12.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) amintește contribuabililor care desfășoară activitatea de comerț on-line că aceasta necesită înregistrare. În acest context, Serviciul face trimitere la mai multe prevederi ale Legii privind comerţul electronic, transmite MOLDPRES.

Conform legii nominalizate, „comerţul electronic reprezintă activitatea de întreprinzător a persoanelor fizice şi juridice de vânzare a bunurilor, executare a lucrărilor sau prestare a serviciilor, efectuată cu utilizarea comunicărilor electronice şi/sau a contractelor electronice”. Astfel, comerțul electronic nu este un gen de activitatea, ci o modalitate de executare a lucrărilor sau prestare a serviciilor, efectuată cu utilizarea comunicărilor electronice.

Totodată, legea menționată prevede că dreptul de a efectua comerț electronic se obține din momentul înregistrării la Organul Înregistrării de Stat a persoanei juridice sau a întreprinzătorului individual în condiţiile Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali.

„În cazul în care pentru vânzarea bunurilor, executarea lucrărilor, prestarea serviciilor este necesară licență, comerţul electronic poate fi efectuat din momentul obținerii licenței pentru practicarea genului de activitate respectiv în condiţiile Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător”, indică SFS.

Prin urmare, magazinul on-line are la bază aceleași principii de activitate ca şi un magazin fizic, însă prezentarea produselor, acceptarea ofertei şi procurarea bunurilor are loc la distanţă în spațiu virtual pe o platformă web.

Magazinul poate fi înființat nu doar de către producătorul de bunuri, ci şi de către orice altă persoană care intermediază vânzarea lor prin procurarea de la un agent local sau prin importarea de peste hotare. Activității comerțului electronic i se aplică toate actele normative ce reglementează activitatea economică, şi anume: modul de înregistrare a întreprinderii, ținerea contabilității, achitarea impozitelor, protecția muncii etc.

În scopul susținerii comercianților on-line, SFS a elaborat Ghidul contribuabilului începător-aspecte fiscale. Această ediție va ajuta contribuabilul să identifice o formă organizatorico-juridică care s-ar potrivi situației fiecăruia. Ghidul oferă o prezentare generală, o familiarizare cu aspectele fiscale în desfășurarea activității de întreprinzător precum și cunoștințe necesare de bază în domeniul fiscal. Ghidul poate fi vizualizat accesând pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat (www.sfs.md), la compartimentul „Panou informativ”.

foto: SFS

img20010169

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!