ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

19:49 | 22.12.2020 Categorie: Comunicate

A fost lansat raportul „Siguranța online a copiilor în școală", realizat de Centrul Internațional „La strada în Moldova" 

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Riscurile la care sunt expuși copii din Republica Moldova în mediul online, dar și identificarea soluțiilor, la nivel de sistem, privind combaterea acestor pericole au fost discutate astăzi, 22 decembrie, în cadrul evenimentului de prezentare a raportului privind siguranța copiilor în mediul online, realizat de Centrul Internațional „La strada în Moldova" .

Secretarul de stat în domeniul educației Natalia Grîu a declarat că, odată impuși de pandemia COVID-19 de a realiza proces educațional la distanță, inclusiv online, vine și necesitatea de a anticipa pericolele la care sunt expuși copii, dar și cadrele didactice în mediul online și de a racorda politicile educaționale la noile provocări, asigurând reziliența sistemului educațional.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării  își asumă angajamentul conștientizat de a asigura un mediu protectiv de învățare atât în mediul real, cât și în mediul virtual. Se impune integrarea siguranței online în politice  educaționale, precum și dezvoltarea competențelor cadrelor didactice, elevilor și părinților în domeniul competențelor digitale în conformitate  cu Standardele Europene de Competență Digitale,"- a declarat Natalia Grîu.

Conform raportului, principalele probleme sunt: necesitatea pregătirii cadrelor didactice privind măsurile pe care le pot lua pentru a asigura securitatea online în procesul educațional; asigurarea cu soft-uri specializate pentru filtrarea conținutului, la care ar putea avea acces copii; implicarea autentică a copiilor în inițiativele de promovare a siguranței online în școală ș.a.

Metodologia  сеrсеtării а fost еlaborată în baza instrumentelor propuse de Global Kids Online, adaptat contextului național. Acestea au fost еlаbоrаtе de сătre un grup de experți internaționali în domeniul siguranței online a copiilor, cercetători din domeniul academic се a asigurat colectarea de date calitative în domeniul de referință. Colectarea datelor a avut loc pe parcursul lunii decembrie, în rândul elevilor de 9-17 ani, din toate raioanele/municipiile țării.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!