ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

19:53 | 22.12.2020 Categorie: Comunicate

Guvernul a aprobat semnarea Acordului multilateral pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea Acordului Multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare.

Intenția semnării Acordului menționat derivă din necesitatea alinierii la standardele internaționale de efectuare a schimbului de informaţii în scopuri fiscale, ca urmare a devenirii Republicii Moldova, în noiembrie 2016, membru al Forumului Global al OCDE privind transparenţa şi schimbul de informaţii în scopuri fiscale.

Acordul va permite Republicii Moldova să efectueze schimbul de informaţii cu jurisdicțiile semnatare în scopul identificării persoanelor fizice sau entităţilor, care se eschivează de la declararea veniturilor şi plata impozitelor, prin transferul banilor în conturile din străinătate.

La aceasta, menționăm că schimbul va cuprinde informaţii aferente deținătorii conturilor, soldul și valoarea acestora. Remarcăm că schimbul de informații se va realiza în conformitate cu prevederile Legii nr.133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal.

Astfel, schimbul de informații prin prisma Acordului menționat va deveni un instrument important pentru reducerea economiei tenebre, contracararea fluxurilor ilegale a capitalului în străinătate și o sursă suplimentară pentru colectarea veniturilor la buget.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!