ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Încasările Serviciului Vamal în anul 2020: peste 22,5 miliarde de lei colectate la bugetul de stat

09:48 | 05.01.2021 Categorie: Comunicate

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/.Datorită activității agenților economici și a colaborării eficiente între mediul de afaceri și Serviciul Vamal, în luna decembrie 2020 au crescut veniturile la bugetul de stat administrate de organul vamal. Astfel, în ultima lună a anului 2020, au fost înregistrate încasări de peste 2,4 miliarde lei, cu 5% mai mult comparativ cu luna decembrie 2019. 

Totodată, în anul 2020, veniturile încasate la bugetul de stat se ridică la peste 22,5 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 1.7% față de sarcina bugetară stabilită (cifra de control).

În continuare, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale. Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de 41.7%, urmat de produsele din tutun, care generează 35% și autovehicule, cu o cotă de 16.3%.

Situația pandemică din țară a influențat nivelul de încasare a veniturilor vamale. Dacă până la declararea stării de urgență naționale s-a constatat o tendință de creștere a veniturilor (+17%) față de anul 2019, în luna aprilie 2020, încasările au scăzut drastic, fiind atestat un declin de 35% (-697,9 mil.lei) față de perioada analogică a anului 2019.

Grație agenților economici implicați în comerțul internațional, situația s-a ameliorat treptat, astfel că în ultimele două luni din anul 2020, veniturile administrate de Serviciul Vamal s-au majorat cu circa 5 %, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.

Serviciul Vamal mulțumește agenților economici pentru cooperare și atitudine responsabilă.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!