ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Joe Biden are o reacție rezervată față de punerea sub acuzare a lui Trump

09:16 | 14.01.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/.Președintele ales Joe Biden a avut o reacție destul de rezervată după punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu Donald Trump. El se teme că procedura care va urma acum în Senat va întârzia confirmarea membrilor administrației sale și luarea unor măsuri urgente pentru economie și de combatere a pandemiei, relatează Moldpres cu referire la Digi24

Președintele ales a transmis un comunicat după aproape patru ore de la votul istoric din Camera Reprezentanților, exprimându-și speranța că procesul împotriva lui Donald Trump, care se va muta acum în Senat, nu va întârzia calendarul audierilor pentru membrii administrației sale și nici eforturile de combatere a pandemiei. 

Joe Biden va depune jurământul ca președinte în data de 20 ianuarie și îi roagă pe membrii Congresului să nu piardă din vedere calendarul încărcat al următoarei perioade, în care sunt de aprobat membrii Cabinetului său, dar și măsuri economice și de combatere a pandemiei. 

„Astăzi, membrii Camerei Reprezentanților și-au exercitat puterea pe care le-o dă Constituția și au votat pentru punerea sub acuzare și tragerea la răspundere a președintelui. A fost un vot  exprimat de reprezentanți, care au dat curs Constituției și propriei conștiințe. Procesul va continua în Senat”, a comentat președintele ales, subliniind că speră că Senatul își va putea vedea de procesul care îl vizează pe Donald Trump, lucrând în paralel la alte „chestiuni urgente ale acestei națiuni”

În timp ce democrații au accelerat procesul de impeachment după asaltul din Capitoliu de săptămâna trecută, Joe Biden a fost destul de rezervat, limitându-se să spună că este ceva ce ține de prerogativele Congresului și că el preferă să se concentreze pe data învestiturii, 20 ianuarie, când Donald Trump va pleca de la Casa Albă și noul președinte va putea să înceapă să lucreze la problemele cu care se confruntă America, relatează Moldpres cu referire la Digi24. 

„Această țară rămâne afectată de un virus mortal și de o economie care se clatină”, a reamintit el. 

Evitând să ia o poziție clară, Joe Biden a spus că violențele de la Capitoliu au fost comise de „extremiști politici și teroriști interni, care au fost stârniți de președintele Trump”.

Joe Biden a schițat din nou care îi sunt prioritățile: de la confirmarea unor oficiali în posturi cheie precum secretarul pentru securitate internă, secretarul de stat, șeful Pentagonului, șeful Trezoreriei și directorul serviciilor naționale de informații, până la buna funcționare a programului de vaccinare și a economiei. „Prea mulți dintre concetățenii noștrii suferă de prea mult timp pentru a mai întârzia astfel de activități urgente”, a transmis Joe Biden senatorilor. 

După ce Camera Reprezentanților a formulat actul de acuzare împotriva lui Donald Trump, Senatul este cel chemat să-l judece și să dea un verdict. Ca orice proces, asta ar putea presupune audieri de martori, analizarea unor rapoarte etc., ceea ce ar putea lua timp.

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat miercuri că nu va convoca Senatul în procedură de urgență pentru a se pronunța pe impeachment, ci abia după învestirea lui Joe Biden.

Senatul trebuie să dea într-un final un verdict cu majoritate de două treimi din cele 100 de voturi.

Pe de altă parte, tot Senatul trebuie să-i audieze și să-i confirme prin vot pe cei mai importanți membri ai viitorului executiv condus de Joe Biden.

 

foto: Profimedia

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!