ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova pragul sărăciei absolute este la 2095 de lei

13:14 | 20.01.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. În anul 2019, pragul sărăciei absolute a constituit în medie pe lună pe o persoană 2095 de lei și, respectiv, rata sărăciei absolute a constituit 25,2%, transmite MOLDPRES.

Biroul Național de Statistică a prezentat datele statistice referitoare la indicatorii sărăciei în Republica Moldova pentru anul 2019. Datele au fost estimate în baza rezul­tatelor Cercetării Bugetelor Gos­podăriilor Casnice.

Astfel, în anul 2019, pragul sărăciei absolute a constituit 2095 de lei în medie pe lună, pentru o persoană, rata sărăciei absolute constituind 25,2%. În același timp, pragul sărăciei extreme a constitu­it în medie 1689 de lei pe lună pe o persoană, iar rata sărăciei extreme a fost de 10,7%.

Potrivit datelor prezentate, populația din mediul rural este expusă unui risc de sărăcie mult mai mare decât populația din orașe. Astfel, în anul 2019, rata sărăciei în mediul rural a fost de 34,5%, față de 11,2% în mediul urban. De asemenea, în profil regional, se observă că nive­lul sărăciei este mult mai mare în regiunea de Sud – 40,4%, în timp ce în municipiul Chișinău este mult mai redus – 4,4%.

Deficitul mediu al consumului populației necesar pentru a depăși pragul sărăciei a fost în anul 2019 de 3,68%. Ceea ce înseamnă că pentru depășirea sărăciei, în condiţiile păstrării sau reducerii nivelului actual de ine­galitate, este necesară majorarea consumului populației în medie cu 3,68% din valoarea pragului abso­lut al sărăciei.

Statisticienii Biroului Național de Statistică afirmă că indicatorii de sărăcie sunt în descreștere față de anii trecuți. În anul 2018, pragul sărăciei absolute a constituit în medie pe lună per persoană 1998 de lei. Rata sărăciei absolute a constituit 23%, fiind în descreștere cu 4,7 puncte procen­tuale față de anul 2017.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!