ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Mihai Eminescu”: 100 ani de la fondare

09:00 | 26.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Pe 6 octombrie, se vor împlini 100 de ani de la înființarea Teatrului Național ”Mihai Eminescu” cu statut de teatru național. Bătălia pentru Teatru românesc s-a dat în ședințele Sfatului Țării, informează MOLDPRES.

Evenimentele care se vor desfășura cu această ocazie, vor avea loc sub egida președintelui R. Moldova, Maia Sandu.

Solicitat de agenție, directorul TNME, Petru Hadârcă, Artist al Poporului, a menționat că la începutul secolului al XX-lea, nici radioul, nici televiziunea, încă nu intraseră în casele oamenilor. Cinematograful abia începea să cucerească spațiul public. La început de secol 20, teatrul însemna totul: era un loc unde oamenii veneau atrași ca de un magnet, veneau pentru distracție și pentru artă, pentru a se întâlni și socializa, pentru a afla noutăți și pentru a face educație. Se știe că în anul 1917, noua clasă politică de la Chișinău, propulsată de evenimentele revoluționare și constituită în organul legislativ al Sfatului Țării, a dat o serie de  bătălii aprige pentru limba română, cartea românească și școala națională. Mai puțin cunoscut este faptul că deputații din Sfatul Țării au pledat în câteva rânduri cauza unui Teatrul Național în limba română.  

”Înainte de votarea Actului Unirii Basarabiei cu România, încă în februarie, apoi și în martie 1918, în forul legislativ al nou-formatei Republici Democratice Moldovenești, ministrul învățământului, Pavel Erhan, a propus un proiect de hotărâre care prevedea transmiterea imobilului Auditoriului „Pușkin”, Societății culturale „Făclia” pentru a fi transformat, cu susținerea financiară a guvernului, în sală de teatru pentru spectacole în limba română”, a subliniat Petru Hadârcă.

Subiectul a suscitat dezbateri aprinse în ședința din 14 martie 1918. Reprezentanții minorităților, susținuți de unii deputați din fracțiunea țărănească, au opus rezistență acestei inițiative. Ideea creării unui teatru în limba română a fost susținută în special de deputații Blocului Moldovenesc, și de alți intelectuali: P. Erhan, V. Cijevski, I. Buzdugan, A. Crihan, V. Gafencu, N. Bosie-Codreanu, N. Bivol, E. Sinicliu, Gh. Buruiană, E. Alistar și T. Ioncu.

”Controversele suscitate de acest subiect sunt o dovadă a faptului că drepturile identitare culturale s-au cucerit cu eforturi zilnice și adesea a fost mai dificil să fie asigurate decât drepturile sociale. Alături de învățământ în limba națională a fost pusă și problema teatrului. Noua clasă politică era conștientă de importanța Teatrului ca instituție pentru consolidarea noii puteri, una care avea în programul său afirmarea dreptului la cultura națională și asigurarea accesului populației la produsele artistice de valoare. Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi și a însemnat începutul unei adevărate „bătălii pentru teatru românesc” la Chișinău. Prima victorie avea să fie consemnată peste trei ani, la 6 octombrie 1921, când la Chișinău a fost deschisă prima stagiune a Teatrului Național românesc. Teatrul este o artă a emoțiilor și a inteligenței care se trăiește aievea și are puterea de a trezi spiritele  și de a uni inimile”, a mai spus directorul TNME.

img21000495

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!