ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat Cod Portocaliu de condiții complicate ale vremii

15:23 | 26.01.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 27-28 ianuarie, Cod Portocaliu şi izolat în nordul țării Cod Galben de condiții meteorologice complicate ale vremii, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, în legătură cu deplasarea unui ciclon sudic, în intervalul indicat, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteorologice complicate. „Pe arii extinse vor cădea precipitații puternice sub formă de lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica din nord, până la 15-20 metri pe secundă. Izolat va viscoli, va troieni, se vor forma depuneri de lapoviță și pe drumuri - ghețuș”, indică SHS.

În acest context, salvatorii atenționează populația să țină cont de avertizările meteo şi să nu meargă la drumuri lungi, dacă nu există necesitate. Totodată, conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze mijloacele de transport corespunzător, obligatoriu cu pneuri speciale de iarnă, inclusiv de rezervă,  iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip, resurse de apă şi alimente.

Specialiștii recomandă ca persoanele care aleg să meargă la drum lung să țină bateria telefonului încărcată, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112. De asemenea, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atârnă crengi și cabluri electrice pentru a evita traumatismele.

În caz de Cod Portocaliu, condiţiile meteorologice prezintă pericol real, sunt prognozate fenomene periculoase de intensitate mare, care pot influența negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale substanțiale şi victime omenești. 

img21000523

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!