ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea de Arbitraj pe lângă CCI a examinat în anul trecut 128 de litigii

16:53 | 01.02.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Curtea de Arbitraj pe lângă Camera de Comerț şi Industrie (CCI) a Republicii Moldova a examinat 128 de dosare, pe parcursul anului 2020, transmite MOLDPRES cu referire la un comunicat al CCI.

Potrivit sursei citate, Arbitrajului comercial i-au fost încredințate spre soluționare litigii care acoperă o gamă largă de sectoare ale economiei, inclusiv comerțul, transport, alimentație, locațiune, servicii de construcții și inginerie etc. Totodată, livrarea de bunuri, a generat, ca și în anii precedenți, cele mai multe cazuri de arbitraj, reprezentând 66% din numărul total de litigii.

Conform competențelor, în Curtea de Arbitraj pot fi examinate atât litigii naționale, cât și cele internaționale cu participarea antreprenorilor din străinătate. „Pe parcursul anului 2020, au fost soluționate zece litigii internaționale, care au implicat părți din țări precum România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Federația Rusă, Letonia, Cote D'Ivoire, SUA”, indică CCI.

Din numărul total de litigii examinate, 45% s-au finalizat cu aprobarea unei tranzacții de împăcare, fapt salutat de către CCI, care pune prioritate pe soluționarea litigiului pe baza înțelegerii părților. „Curtea de Arbitraj facilitează asemenea înțelegeri dintre părțile aflate într-un conflict și susține soluționarea amiabilă a litigiilor. Semnarea tranzacției de împăcare asigură părților examinarea rapidă a litigiului, reducerea cheltuielilor și timpului, dar și restabilirea între părți a relațiilor de parteneriat”, conform sursei citate.

Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova organizează și administrează soluționarea prin arbitraj a litigiilor comerciale și civile interne și internaționale în condițiile prevăzute de Legea cu privire la arbitraj, Legea cu privire la arbitrajul comercial internațional, de Codul de procedură civilă al Republicii Moldova și de Convențiile internaționale în speță la care Republica Moldova este parte, dacă părțile litigiului au încheiat în acest sens o convenție de arbitraj.

 foto: chamber.md

img21000706

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!