ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul Valentin Zorilă a împlinit 55 de ani

09:20 | 09.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 feb. /MOLDPRES/. Cunoscutul actor de teatru și cinema Valentin Zorilă își sărbătorește astăzi cea de-a 55-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 9 februarie 1966 în orașul Chișinău. În anii 1989-1993 și-a făcut studiile la Școala Superioară de Teatru ”B. Șciukin” din Moscova. Între anii 1993-2001, este angajat la Teatrul ”Eugene Ionesco” din Chișinău. În perioada următoare, 2001-2005, face parte din trupa altui teatru – ”Teatro di Castalia” din Massa, Italia. Din 2006 până în prezent este actor la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”.

De-a lungul carierei sale, a jucat roluri diverse: Englezul din ”Cântăreața cheală” de Eugene Ionesco, Kafka din ”Procesul” (regie Andrea Basttistini), Ochilă din ”Arap Alb” de Ion Creangă, Tybalt din ”Romeo și Julieta”, după William Shakespeare, Horia din ”Amorul dănțuie și feste joacă”  după William Shakespeare, Selifon, Căpitanul Kopeikin din ”Suflete moarte” de N.V. Gogol, Mihail Lvovici din ”Unchiul Vanea” de Anton P. Cehov, Visarion din ”Cântec de leagăn pentru bunici” de Dumitru Matcovschi, Administratorul din ”12 scaune” de Ilf și Petrov, regia Petru Hadârcă, Medicul Pulejo din ”Omul, Bestia și Virtutea” de Luigi Pirandello, regia Andrea Battistini.

În prezent, este antrenat aproape în toate spectacolele jucate la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”: ”Dosarele Siberiei”, ”Livada de vișini”, ”Carnavalul”, ”KRUM”, ”Casa Mare” ș.a.

Lui Valentin Zorilă i s-a conferit titlul onorific ”Artist Emerit”.

img21000923

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!