ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 300 de minori s-au îmbolnăvit de COVID-19 în săptămâna curentă

12:34 | 26.02.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 26 feb. /MOLDPRES/. Doar în această săptămână, 278 de persoane cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani s-au îmbolnăvit de COVID-19, anunță MOLDPRES cu referire la datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Conform surse citate, COVID-19 se răspândește tot mai mult în rândul persoanelor tinere și sănătoase. Astfel, MSMPS reiterează necesitatea păstrării distanței de minim un metru între persoane, evitarea aglomerației și purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Tot astăzi, MSMPS a venit cu precizări la capitolul procedurii de achiziționare a vaccinului anti-COVID. „În contextul apariției informațiilor denaturate în spațiul public privind alocarea surselor financiare pentru anul 2021, în scopul procurării vaccinului împotriva COVID-19, MSMPS informează că Guvernul a aprobat la data de 30 noiembrie 2020, proiectul Legii fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2021, în care este prevăzută la Subprogramul „Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” suma de 45,0 mln de lei, pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, de  achiziția vaccinului împotriva COVID-19. În urma aprobării Legii FAOAM, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la data de 29 decembrie 2020, a decis alocarea a 5,0 mln de lei pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19, din cele 45,0 mln aprobate. Totodată, în fondul de rezervă al CNAM au fost aprobate 10,0 mln de lei pentru anul curent, care, de asemenea pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecțiuni urgente, adică, inclusiv, pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19”, se arată în comunicatul emis de MSMPS.

Autoritățile precizează că, pe parcursul anului trecut, au fost negociate și este aprobată suma de 212 mln de lei pentru procurarea vaccinului împotriva COVID-19 în cadrul proiectului Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, inclusiv este prevăzută suma de 30 mln de dolari pentru procurare de vaccinuri în proiectul Băncii Mondiale. Suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din fondul de intervenție (116321,3 mii lei), precum și din fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii lei).

img21001487

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!