ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpreta Veta Ghimpu-Munteanu își sărbătorește ziua de naștere

08:20 | 28.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. Cântăreața Veta Ghimpu-Munteanu, solistă a Ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța", Maestru în artă, își sărbătorește astăzi ce-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

Veta Ghimpu-Munteanu s-a născut la 28 februarie 1956, în satul Paicu, raionul Cahul. A absolvit Institutul de Arte "Gavriil Musicescu" (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), clasa de regie și actorie a profesorului Veniamin Apostol. Din anul 1980 este redactor-prezentator în redacția muzică la Radio Moldova. A realizat emisiuni radiofonice de muzică: „O melodie pentru tine”, emisiune la cererile ascultătorilor și peste 500 de emisiuni de folclor. Multe dintre ele sunt păstrate în Fonoteca de Aur a Radioului și premiate, printre acestea: „La izvoare”, „Vă aduc cântecul meu acasă”, „Lăutarii moldoveni”, „Port în suflet dor de cântec”. A realizat peste 50 de portrete și interviuri cu interpreți de muzică populară și ușoară de pe ambele maluri ale Prutului.

Tot în 1980 își începe activitatea în Ansamblul ,,Tălăncuța”, condus de Andrei Tamazlâcaru. A interpretat muzica culeasă din zona ei de baștină, debutând muzical în cadrul deschiderii Muzeului de la Ivancea. A înregistrat peste 60 de melodii folclorice etno-pop în Fondul de Aur al Radio Moldova. A colaborat cu Ansamblul „Ștefan-Vodă” și cu orchestrele „Lăutarii” și „Folclor”. S-a produs în calitate de interpretă a cântecelor populare în filmul „De cine dorul se leagă” (2000) și în filmul „Portret muzical” ca interpretă de cântece etno-pop (2001).

A realizat 4 CD-uri muzicale: „De cine dorul se leagă”, cu muzică etno și populară; „Mai lin, dorule, lin, mai lin”, cu muzică populară „Fir-ai, dorule, nebun”, cu muzică etno și un CD cu colinde „Sus la-naltul cerului”. Autoare de proiect și prezentatoare a spectacolelor de muzică populară „Orchestra Folclor prezintă laureații festivalului de cântece populare”.

A efectuat turnee artistice în Moldova, România, Lituania, Ucraina, Georgia, Franţa, Germania, Finlanda ș.a. A editat monografia satului natal „Paicu – un sat din Lunca Prutului de Jos” (2009). Ulterior a editat și alte cărți: „Destin între destine” (despre creația muzicală a lui Simion Ghimpu) (2010), monografia „Ansamblul etnofolcloric ”Tălăncuța” (2012), „Sufletul viorii Nicolae Botgros” (2018). A editat trei cărți ale soțului său, Simion Ghimpu: „Viață pe muchie de cuțit”, o culegere de versuri pentru copii „Ia să-mi spui tu, spui” și una de nuvele umoristice „Jeep-ul și Sănea de la Colonița”.

Membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Veta Ghimpu-Munteanu este laureată a mai multor festivaluri și concursuri: „Tezaur” (1986), „La vatra horelor” (1987), „Arta pentru copii” (1990), „Dacia” (1993), „Maria Drăgan” (1993), „Rapsozii Moldovei” (1998). Premiul pentru cel mai reușit cântec haiducesc, în cadrul concursului „Cindrelul” de la Sibiu, România, (1993) ș. a. Este deținătoare a titlului onorific „Maestru în Artă” (2010) și laureată a Premiului ”Gheorghe Cincilei” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (2015) în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media - pentru contribuție remarcabilă la descoperirea și readucerea în circuitul firesc de valori a doinei autentice, vocale și instrumentale prin organizarea Festivalului Doinei.

img21001528

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!