ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

S-a stins din viață criticul și istoricul literar Elena Țau

08:17 | 05.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 mar. /MOLDPRES/. Criticul și istoricul literar Elena Țau, doctor în filologie, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova (USM) s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut public ieri seară pe o rețea de socializare de către decanul Facultății de Litere a USM , Adriana Cazacu. ”Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a distinsei noastre colege Elena Țau, doctor în filologie, conferențiar universitar, care aproape cinci decenii a activat în cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova. E o pierdere irecuperabilă pentru întreaga comunitate academică din Republica Moldova. Amintirea ei va rămâne pentru totdeauna în inimile noastre. Dumnezeu s-o odihnească cu drepții!”, a scris Adriana Cazacu.

Elena Țau s-a născut la 12 iulie 1946 în satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești. Și-a făcut studiile la  Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1964-1969), doctorantura la aceeași instituție (1969-1972). Din 1972 a fost lector, lector superior, conferențiar universitar la Catedra de literatură română și teorie literară a Universității de Stat din Moldova.

Primele publicații i-au apărut în anii 1969-1972, la început în culegeri colective, iar mai apoi în revistele ”Limba și literatura moldovenească”, ”Nistru”, ”Revista de lingvistică și știință literară” etc. În 1974, susține teza de doctorat cu tema ”Aspecte ale convenționalului artistic în proza scurtă moldovenească contemporană”, pe care a publicat-o în 1980.

Este autoare a peste 80 de studii și articole, în care analizează operele unui șir de scriitori contemporani: Grigore Vieru, Ion Druță, Anatol Codru, Ion Vatamanu, Pavel Boțu, George Meniuc, Ion Constantin Ciobanu etc. Demonstrează interdependența categoriilor estetice ca simbolul, alegoria, metafora etc. Un loc important în creația criticului revine analizei literare a operelor prevăzute de programele școlare și universitare: Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Andrei Lupan, Grigore Vieru ș.a.

Elena Țau s-a ocupat de analiza textului literar, editând culegerea ”Analize literar-stilistice (1986). S-a preocupat și de poetică, versificație și naratologie. A publicat și alte lucrări: ”Modelări compoziționale în lirica actuală: valențe și expresie”, ”Compoziția operei literare” (2000), ”Slove de foc și slove făurite: Antologie de poezie românească interbelică” (în colaborare, 2002), ”Genul epic. Naratorul și narațiunea” (2005), ”Limbajul operei literare” (2007). Coautor al ”Dicționarului scriitorilor români din Basarabia” (ediția I, 2007), ediția a doua, 2010).   

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!