ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MSMPS a venit cu o reacție în privința suspendării temporare a utilizării vaccinului AstraZeneca în mai multe țări UE

18:22 | 11.03.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Autoritățile din sănătate au venit astăzi cu o reacție în privința suspendării temporare a utilizării vaccinului AstraZeneca în Austria și Danemarca și anunță că specialiștii în imunizare din țara noastră analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, specialiștii urmăresc continuu rapoartele oficiale și rezultatele monitorizărilor realizate de către instituțiile responsabile de controlul și monitorizarea siguranței și eficienței vaccinurilor împotriva COVID-19. Astfel, potrivit constatărilor Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, informațiile disponibile până în prezent indică faptul că numărul evenimentelor tromboembolice (formarea cheagurilor de sânge) la persoanele vaccinate cu AstraZeneca, nu este mai mare decât cel observat în rândul populației generale.

“Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, urmăresc derularea campaniei de vaccinare și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare”, se arată în comunicatul instituției.

Datele statistice arată că, până în prezent, în Republica Moldova au fost administrate 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Vaccinul AstraZeneca este listat spre utilizare de urgență de către Organizația Mondială a Sănătății și utilizat în Marea Britanie, Uniunea Europeană, Australia. Până în prezent, au fost administrate milioane de doze de vaccin, fiind demonstrată eficacitatea și siguranța lui în rândul populației generale.

foto: MSMPS

img21001864

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!